Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale
27.11.2015. u 7:43 | Komentari: 1
Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale
Zdravlje

Da biste što manje trebali sintetske antibiotike, osnažite organizam zdravim načinom života u kojemu je nezaobilazna pravilna prehrana - izvor brojnih prirodnih antibiotika koji uništavaju mikroorganizme bez nuspojava i ne izazivaju otpornost bakterija, a mogu se uzimati uz već propisane lijekove, piše Ordinacija.hr.
Pčelinji proizvodi
 
Propolis, matična mliječ i med sadrže obilje visokovrijednih flavonoida, aminokiselina, enzima, minerala, vitamina... Zbog takvog jedinstvenog sastava izvrsno jačaju imunitet i ublažavaju upale.
 
Đumbir
 
"Vatrena" ljutina đumbira moćan je saveznik protiv prehlade i infekcija.
 
Luk i češnjak
 
Češnjak je zbog antibiotičkog sastojka alicina izvrstan protiv prehlada, grlobolje, kašlja, bronhitisa... I ostale vrste luka (crveni luk, poriluk, ljutika, vlasac...) imaju slično djelovanje, osobito crveni luk koji je od davnina poznat kao prirodni antibiotik.
 
Začinsko bilje
 
Mažuran, majčina dušica, metvica, kadulja, lovor, origano... obiluju blagotvornim flavonoidima, gorkim tvarima i eteričnim uljima zbog kojih imaju protubakterijsko, protuvirusno i protugljivično djelovanje. Preporučuje se i uporaba esencijalnih ulja spomenutih biljaka, ali o tome se svakako savjetujte s aromateraputom odnosno fitoterapeutom.
 
Mliječni probiotici
 
Fermentirani mliječni proizvodi (npr. acidofil, AB kultura) sadrže prirodni antibiotik acidofilin i probiotičke bakterije koje sprečavaju razvoj različitih štetnih mikroorganizama. Probiotici izvrsno ublažuju upale i probavne smetnje.
 
Borovnica
 
Plodovi i čaj od borovnice preporučuju se kod upala zubnog mesa, mokraćnog i dišnog sustava. Borovnica djeluje protubakterijski i antiseptički jer sadrži dragocjena eterična ulja, smolu, tanine, minerale i kiseline - sve to povoljno utječe na dišni sustav, cirkulaciju i izlučivanje štetnih tvari iz tijela.
 
Brusnica
 
Obiluje antioksidansima koji jačaju imunitet i izvrsna je protiv upala mokraćnog sustava, a pomaže i protiv upala zubnog mesa. Brusnica je bogata vitaminom C pa je odličan izvor energije u zimskim mjesecima.
 
Hren
 
Podiže imunitet, ublažuje prehlade i dišne tegobe, potiče cirkulaciju. Najbolji je svježi hren.
 
Čili
 
Ljute papričice sadrže obilje vitamina (A, B, C, E) i (mangan, kalij, bakar) te kapsaicin koji djeluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik. Čili podiže energiju i olakšava disanje.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano