Seminar "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i kocke"
31.10.2016. u 10:43 | Komentari: 0
Seminar "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i kocke"
Tokom proteklog vikenda u Neumu održan seminar za članove Vijeća učenika srednjoškolaca u HNK-a

Tokom vikenda 28.-30. oktobra u hotelu Adria u Neumu, održan je seminar za učenike srednjih škola na temu "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i koce" gdje su učenici članovi Vijeća učenika HNK-a imali priliku da pobliže o temi od stručnjaka u svojim branšama u organizaciji Udruženja VIR Stolac



Radionica je namijenjena za stručno usavršavanje predstavnika Vijeća  učenika sa područja Hercegovačko – neretvanskog kantona iz oblasti vršnjačkog nasilja i prepoznavanje istog u školama, ovisnosti o drogama, alkoholu, igrama na sreći i kocki. Učesnici seminara su bili učenici trećih i četvrtih razreda koji su imali priliku kroz radionice da steknu nova znanja od stručnjaka u svojim branšama, a sve s ciljem kako bi učenici dobili informacije iz prve ruke.
 
Zbog rastućeg problema rizičnog ponašanja uzrokovanog porocima Udruženje VIR je organizovalo praktične aktivnosti u kojima je populacija učenika imala mogućnost da kroz rad sa stručnim ljudima zadovolji svoje potrebe, kao i da dobije dovoljan broj informacija o fizičkim i duševnim rizicima po zdravlje, onih koji su skloni porocima.
 
"Osnovne potrebe za igrom nisu zadovoljene zbog nedostatka prostora, vremena, specijalizovanih igrališta. U ovom dobu veoma lahko zađu u područje poroka iz kojeg kasnije teško izlaze. Cigarete, alkohol, droga, igre na sreću i kocka su veoma dostupni, zakonska regulative se nepoštuje, ali to nije područje gdje mi možemo djelovati. Ono što mi možemo i želimo jeste da im omogućimo da osjete, vide na primjeru i da nauče od stručnjaka iz ovih oblasti. Mi imamo želju, volju i obavezu da omogućimo djeci da izaberu pravi put, put zdravlja, put bez poroka." - istakao je predsjednik Udruženja VIR Stolac.
 
Prvo predavanje je bilo na temu vršnjačkog nasilja i načini prevencije istog, a koje je pripremio Razić Huso, profesor pedagogije koji ovu temu prati i izučava posljednjih godina. Sesija je bila interaktivna i učenici su dosta učestvovali u samom predavanju sa svojim prijedlozima, navodeći primjere i sugestije. Budući da se u Hercegovačko – neretvanskom kantonu u svim osnovnim i srednjim školama primjenjuje Pravilnik prevencije vršnjačkog nasilja 0% tolerancije na nasilje u školama upravo je iz tog Priručnika i predstavljena učenicima definicija nasilja kao i sami oblici vršnjačkog nasilja.  „Nasiljem među djecom i mladima smatra se svako namjerno fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmjereno prema djeci i mladima od strane njihovih vršnjaka. Vršnjačko nasilje često uključuje ponavljanje istog obrasca i održava neravnopravan odnos snaga (jači protiv slabijih ili grupa protiv pojedinaca).  Posljedice takvog ponašanja su ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti žrtve.“

Namjerno uzrokovani fizički napad u bilo kojem obliku, primjerice udaranje, guranje,gađanje, šamaranje, čupanje, zaključavanje, napad različitim predmetima, pljuvanje i slično bez obzira da li je kod napadnutog djeteta nastupila tjelesna povreda.
 
Psihičko i emocionalno nasilje prouzročeno ponavljanim ili trajnim negativnim postupcima od strane jednog djeteta ili više djece.

Seksualno nasilje podrazumijeva svaki vid verbalnog, gestovnog ili fizičkog kontakta seksualnim sadržajem, sa ciljem uznemiravanja i namjernog nanošenja fizičke ili duševne boli i sramote djetetu ili mladima. Ono predstavlja najgoru vrstu demonstracije moći.
    
Nasilje putem zloupotrebe informacijskih tehnologija se odnosi na vrijeđanje, uznemiravanje, slanje prijetećih i uvredljivih poruka, lažno predstavljanje, podsticanje na mržnju i nasilje, navođenje žrtve da iznosi lične podatke, otkrivanje porodičnih prilika, snimanje i nedopušteno objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama.“
 
Predavanje je bilo na temu „Igara na sreću i kockanje“ koju je predstavio profesor Zlatko Hadžiomerović, Predsjednik komisije za obrazovanje u HNK-a i član Skupštine HNK-a. Profesor Hadžiomerović je u predavanju od sat vremena definisao vrste igara na sreću i kockanja, predstavio učenicima način na koji igre na sreću funkcionišu, dotakao se svakako pedagogije slobodnog vremena i nedostatak omladinskog angažmana, sportskih aktivnosti. Upoznao je i učenike sa svim nedostacima istih kao i o kobnim posljedicama ove moderne pošasti po mlade ljude. Apeloavao je na učesnike da se mane igara na sreću, da vjeruju samo u pošten rad, svoju porodicu i sportske aktivnosti kako bi se slobodno vrijeme na adekvatan način koristilo i živjelo zdravijim stilovima.
 
Predavanje na temu „Ovisnosti o drogama“ koju je predstavio inspektor krim policije Semir Balavac. On je učenicima objasnio proces postanka ovisnikom. Učenicima je govorio o vrstama droga, kako nastaju, kako se distribuiraju, koje dejstvo imaju u početku i kako to kobno završava. Potom su učenici mogli uzeti brošuru koja je pored deskripcije droga bile popraćene i fotografijama.
 
Naredno predavanje je bilo od strane inspektora Državne agencije za istragu i zaštitu - SIPA mr.sc.Semira Šarića na temu "Kriminoloski aspekti devijantnih ponasanja sa osvrtom na trenutno stanje u BiH". Inspektor je učenicima sa aspekta policije govorio o vršnjačkom nasilju. Prvo je učesnicima govorio o teorijama kao i o psihološkim profilima nasilnika, govorio je o karakteristikama nasilnika i karakteristikama žrtve, posljedicama nasilja. Dosta je učesnicima slikovito govorio o primjerima i slučajevima iz prakse. Što je bilo odlično da se sa dva aspekta govori o vršnjačkom nasilju.
 
 
Nakon edukacije svi učesnici bi dobili zadatak da sumiraju radionicu u prezentaciju, te istu predstave Vijeću učenika svojih škola, a potom da se realizuju ideje koje su realne i u učeničkoj moći unutar škola.
 
 
(goBiH.ba)
 
 

 





Članak nije moguće komentarisati.

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano