Za analizu Putinovog govora tijela Obama dao 165.000 dolara?
8.3.2014. u 18:36 | Komentari: 2
Za analizu Putinovog govora tijela Obama dao 165.000 dolara?
UKRAJINSKA KRIZA

KIJEV - Na Krimu se juče vodio rat, ali još ne oružjem, nego zbog popisa birača. Centralna izborna komisija iz Kijeva javila da je blokirala popise birača, ali separatisti na Krimu kažu da imaju popise i da je sve spremno za referendum u nedjelju 16. marta.
Ruska Duma podržava priključenje Krima i sankcije sa Zapada nimalo ih ne odvraćaju, izaslanike s Krima u Moskvi srdačno su primili i izrazili im dobrodošlicu, bit će to dobrodošlica i u Rusku Federaciju ako za osam dana takva odluka bude donesena. Na Crvenom trgu u Moskvi organizovan  je i skup podrške proruskom Krimu, okupilo se, javljaju mediji, čak 65.000 ljudi pod parolom “Mi smo zajedno”, uz pop-zvijezdu Olega Gazmanova.
 
Tatari, kojih na Krimu ima 12 odsto, vjeruju da referendum neće biti pošten. Refat Čubarov, njihov vođa, kaže da se proruska vlast na Krimu priprema falsificirati rezultate. Vodi se i rasprava o tome tko je naručio ubice koji su snajperima ubijali demonstrante na Majdanu, piše ‘’Večernji list’’.
 
Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton najavila je da će EU insistirati na punoj istrazi snajperista, ali nije bilo riječi o autentičnosti snimka njenog razgovora s estonskim ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom, zbog koje se nagađa da su snajperiste angažirali pripadnici ultraradikalnih prosvjednika.
 
U Kijevu je, ipak, utvrđeno da su snajperisti pucali sa zgrade ukrajinske narodne banke.
 
Prijeti smijući se
 
Ruski mediji javili su da je bivši predsjednik Viktor Janukovič u bolnici jer je doživio srčani udar. U medijima je Vladimir Putin i dalje najvažniji lik krimsko-ukrajinske krize, njemački Bild prenosi da je Obama za analizu Putinova govora tijela dao 165 hilada dolara kojom bi trebalo odgonetnuti kada misli ozbiljno, a kada blefira. Za Putina se kaže kako istovremeno prijeti i smije se.
 
“Šalje trupe na Krim i odmah zatim očinski brblja s mladim reporterima”, ocijenili su stručnjaci. U misiji OESS-a na Krim ide i dvoje hrvatskih diplomata, kao civilni promatrači.
 
Merkel razgovarala s Timošenko i Kličkom
 
Na skupu Evropske pučke stranke u Irskoj, u Dublinu, Julija Timošenko, liderica ukrajinske stranke Batkivščina, stranke koja je sad u vladi Ukrajine, sastala se s najvažnijom osobom evropske politike Angelom Merkel. Na skup evropske desnice stigao je i privremeni premijer iz Batkivščine Arsenij Jacenjuk te Vitalij Kličko, vođa stranke Udar, koji će na predsjedničkim izborima u Ukrajini 25. maja ukrstiti oružje s Julijom Timošenko. I ovdje su političare dočekali demonstranti ali ne oni s Majdana, nego protivnici politike stroge štednje, politike na kojoj marljivo radi njemačka kancelarka. Evropski političari sastali su se kako bi odlučili o svom kandidatu za predsjednika Europske komisije.
 
(goBiH.ba/Nezavisne novine)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano