U Mostaru međunarodna konferencija o elektroničkom učenju
26.9.2014. u 18:40 | Komentari: 1
U Mostaru međunarodna konferencija o elektroničkom učenju
Mostar

Kantonalni ministar obrazovanja nauke kulture i sporta HNK-a Zlatko Hadžiomerović kazao je kako je HNK krenuo s elektronskim učenjem u dvije škole te da takav način obrazovanja iziskuje značaja financijska sredstva. Dodao je kako će se probati iznaći sredstva da se takvi projekti uvedu u barem još nekoliko škola u kantonu.


FOTO:fena
 
Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić kazao je danas u Mostaru na međunarodnoj konferenciji o elektroničkom učenju kako je njegovo ministarstvo spremno područje cijele Federacije u potpunosti 'elektrolizirati' - od dnevnika do učeničkih knjižica - te za sve ono što može unaprijediti odgojno-obrazovni proces u devetogodišnjem, srednjoškolskom i visokom obrazovanju, ako za to postoji spremnost kantona. 
 
Dodao je kako je dosadašnja praksa pokazala da visoko obrazovanje i nauka ne mogu ostati u kantonalnoj nadležnosti, kao što je to bi slučaj do sada jer jednostavno ne pokazuju dovoljno dobre rezultate.
 
„Ja to neću dočekati na ovoj poziciji i nije bitno ko će, ali mi moramo krenuti u istinske reforme, a jedna od ključni reformi je transfer nadležnosti, barem kada je riječ o visokom obrazovanju i nauci i njezinom podizanju na višu razinu“, kazao je ministar, naglasivši pritom kako bi to idealno bilo prebaciti na razinu BiH, a hoće li za to biti spremnosti ili neće, ostaje za vidjeti, jer ova podijeljenost i rascjepkanost, ističe on,samo dovodi do problema i jako velike nepravde.
 
Kao primjer velike nepravde naveo je nejednakost plaća za obavljanje istih poslova u javnom obrazovanju, te postavio pitanje kako kolega s Univeziteta "Džemal Bijedić" može imati dvostruko manju plaću od nekog svoga kolege s drugoga javnog sveučilišta, kada obojica rade u javnom interesu djece i države BiH.
 
„Danas govoriti i dijeliti bilo koji prostor unutar odgojno-obrazovnog sustava je apsolutno apsurdno imajući u vidu kako smo mi potpisnica 'bolonjskog procesa" još od 2003. godine koja je praktično zaživjela u cijeloj FBiH, nažalost neujednačeno, ali ja se nadam da će se te sitnice i pogreške ispraviti u razdoblju koje je pred nama jer cijela EU teži jedinstvenom obrazovnom prostoru pogotovo u sferi visokog obrazovanja“, naglasio je federalni ministar obrazovanja.
 
Istaknuo je i kako zatupljenost elektroničkog učenja ovisi od kantona do kantona.
 
„Negdje postoje elektronske baze podataka kako bi sve što se tiče odgojno-obrazovnog procesa bilo na jednom mjestu, kao npr. u Sarajevskom kantonu, dok je u nekim drugim sredinama to manje zastupljeno“, zaključio je on.
 
Ministar obrazovanja HNK-a Zlatko Hadžiomerović kazao je kako je HNK krenuo s elektronskim učenjem u dvije škole te da takav način obrazovanja iziskuje značaja financijska sredstva.
 
Dodao je kako će se probati iznaći sredstva da se takvi projekti uvedu u barem još nekoliko škola u kantonu.
 
Jedan od organizatora konferencije Denis Mušić naglašava kako je svrha konferencije okupiti istraživače iz cijele regije koji se bave područjem elektroničke edukacije kako bi se razmijenili podaci o svemu onome što je novo na području istraživanje te onome što nas očekuje u idućem razdoblju.
 
Prema njegovim riječima, elektronička edukacija, uz ostalo, uključuje dijeljenje i isporuku znanja koristeći se suvremenim tehnologijama, što podrazumijeva dostupnost i isporuku znanja bilo gdje i bilo kada.
 
„Elektronička edukacija obuhvaća tu edukaciju u bilo kojoj dobi, a mi u značajnoj mjeri po tome pitanju zaostajemo za razvijenijim zemljama svijeta2, kazao je Mušić, dodavši kako, što se tiče fakulteta, danas imamo nekoliko njih koje se koriste tom tehnologijom, te kako nije siguran da postoji ijedna osnovna i srednja škola u BiH koje u potpunosti primjenjuju ovakav način učenja.
 
Za sudjelovanje na današnoj konferenciji su prijavljeni radovi iz Turske, Kanade, Srbije, Makedonije i drugih zemlja.
 
(goBiH.ba/fena)Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


  • Na listi National Geographica: Mostar kao simbol pomirenja i suživota


Najčitanije

Komentarisano