Čuvajte se trojanca Zeusa na Facebooku!
6.6.2013. u 22:26 | Komentari: 2
Čuvajte se trojanca Zeusa na Facebooku!
Internet

Zloglasni trojanac Zeus ponovno je digao svoju ružnu glavu. Ovoga puta harači po Facebooku, pa nemojte klikati sumnjive linkove na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži
Otkad je prvi put otkriven 2007. godine, Zeus je zarazio milione računara. Usprkos naporima brojnih kompanija za računalnu sigurnost, trojanac je tijekom zadnjih šest godina samo ojačao, piše Tportal.hr.
 
Zasad je zabilježen samo na računarima pogonjenim Windowsima - OS X i Linux nisu na udaru. Ipak, budite oprezni čak i ako koristite druge operativne sistemi - neke prethodne inačice Zeusa mogle su zaraziti pametne telefone pogonjene Androidom i Blackberryjem, pa ne treba zanemariti mogućnost da je sad u opticaju naprednija verzija.
 
Nakon što uspije zaraziti vaš računari, Zeus miruje dok se ne spojite na e-bankarstvo. U tom se trenutku aktivira i, očitavajući što tipkate, ukrade vaša korisnička imena i lozinke.
 
Ponekad ide i korak dalje - oponaša sajt vaše banke, koristeći lažno sučelje kako bi se dokopao povjerljivih podataka, čak i kad je ispraznio vaš bankovni račun, jer su podaci također tražena roba na crnom tržištu. Eurograbber, trojanac koji radi na sličan način, u Evropi je navodno pokrao 46,5 miliona dolara.
 
Za razliku od drugog malvera, teže je primijetiti da nešto nije u redu, budući da će zaraženi računar nastaviti raditi kao da se ništa nije dogodilo.
 
Sad se, čini se, počeo širiti Facebookom, koristeći se lažnim stranicama kao što je Bring the N.F.L to Los Angeles. Stručnjake za kompjutersku sigurnost, piše TechSpot, brine što u toj društvenoj mreži ne poduzimaju puno toga kako bi se suzbili prijetnju. Prepustili su to korisnicima, upućujući ih na skenere koji mogu prepoznati i ukloniti trojanca.
 
Kako ga možete izbjeći? Pa, za početak, učini li vam se link sumnjiv, nemojte kliknuti na njega. Često je samo jedan klik sasvim dovoljan da trojancu otvorite vrata svog računala (a možda i bankovnog računa).
 
Pazite da nikad ne ostanete ulogirani na servisu za e-bankarstvo nakon što ste ga prestali koristiti. Dobro upoznajte sučelje koje koristi vaša banka, kako bi lakše mogli uočiti lažnjak naletite li na njega. I, naravno, redovno osvježavajte i nadograđujte antivirusni softver te rutinski bar nekoliko puta mjesečno skenirajte svoj računar.
 
(goBiH.ba)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano