Očistite tastaturu u tren oka
28.8.2013. u 16:18 | Komentari: 2
Očistite tastaturu u tren oka
JEDNOSTAVNO I BRZO

Tipkovnice su uvjerljivo najprljaviji dio računala. Ne samo da skupljaju prašinu i ostatke hrane, već su i leglo virusa i bakterija tijekom sezone gripe i prehlade.
 
Bez obzira na to koliko pazili na čistoću prilikom rada na računalu, tipkovnica će se zaprljati. Prirodna masnoća na rukama u kombinaciji s prašinom i, najčešće, ostacima hrane koju konzumiramo za računalom, s vremenom se nataloži na tipkama.
 
Koliko je tipkovnica prljava, najbolje se može vidjeti ukoliko pogledate tipke koje češće koristite i usporedite ih s onima koje rjeđe koristite.
 
Osim što su prljave tipkovnice estetski problem, predstavljaju i opasnost za vaše zdravlje jer mogu biti izvrsno uzgajalište za viruse i bakterije. Pogotovo u vrijeme gripe i prehlade.
 
Kako vašu tipkovnicu u uredu ne bi nazivali 'svinjcem' ili da ona kod kuće ne bi bila izvor stalne prehlade, pripremili smo vam nekoliko jednostavnih savjeta za čišćenje.
 
Za one opsjednute čistoćom
 
Vama vjerojatno ne trebaju savjeti kako očistiti tipkovnicu, no za one koji su kupili novu, k tome još bijelu tipkovnicu, ipak nekoliko mudrih riječi. Prije svega, isključite tipkovnicu iz računala ili, ako je u pitanju prijenosno računalo, i samo računalo, kako ne biste slučajno pritisnuli neku krivu tipku.
 
Za održavanje čistoće tipkovnice dovoljno je na kraju radnog dana jednostavno prijeći preko tipki suhom krpom od mikrovlakana.
 
Primijetite li nekakvu mrlju na tipkovnici, krpu možete namočiti u toplu vodu, dobro ocijediti tako da ostane tek malo vlažna i obrisati mrlju i površinu tipki.
 
Za one kojima se baš i ne čisti često
 
Vaša je tipkovnica vjerojatno u lošijem stanju od one kolege opsjednutog čišćenjem, ali ni približno toliko loša da razmišljate o njenom spaljivanju.
 
Prljavštinu možete ukloniti krpom od mikrovlakana koju ste uronili u otopinu deterdženta za suđe i tople vode. Krpu dobro ocijedite dok nije gotovo suha i tek onda krenite u brisanje tipki.
 
Ako vam se među tipkama nakupilo prašine i mrvica, najjednostavniji je način usisavanje. No kako usisavači i nisu standardna oprema u uredima, postoji nekoliko alternativa.
 
Omiljena je alternativa (koju mogu koristiti korisnici eksternih tipkovnica, ali se ne preporučuje vlasnicima prijenosnih računala) okrenuti tipkovnicu naopako i istresti mrvice i prašinu.
 
Ekstremniji slučajevi, sa zaglavljenim mrvicama, mogu pokušati s posebnim komprimiranim zrakom ili plinom u limenci koji se inače koristi za čišćenje računala, a može ga se kupiti u svakoj prodavaonici računalne opreme.
 
Za okorjele prljavce
 
I okorjeli prljavci koji gotovo nikad ne čiste tipkovnicu ponekad moraju popustiti pred napadom deterdženta i tople vode.
 
No kad se tipkovnica godinama zanemaruje i zlostavlja, teško ju je (ali ne i nemoguće) vratiti u život.
 
U toj misiji (ako je odlučite prihvatiti) pomoći vam može nešto što se kolokvijalno naziva 'čarobna spužva'. Prodaje se na odjelima za čišćenje kuhinja i kupaonica za dvadesetak kuna u trgovačkim centrima. Bijele je boje i podsjeća na veliku bijelu gumicu za brisanje.
 
Za razliku od klasičnih spužvi koje imaju veće ili manje rupice po sebi i oštar dio za tvrdokornu prljavštinu, ove 'čarobne spužve' gotovo su glatke na dodir.
 
Wired za čišćenje najprljavijih tipkovnica savjetuje da uronite 'čarobnu spužvu' u toplu vodu, kako bi postala podatna, dobro je ocijedite i kad je gotovo suha možete krenuti u napad na prljavštinu.
 
Prednost ove spužve je to što možete odrezati i manje komade i tako doprijeti i do bočnih stranica tipki na tipkovnici. Imajte samo na umu da spužva ne smije biti mokra, nego tek vlažna, kako tipkovnica ne bi stradala.
 
'Čarobna spužva' jednostavno će otkloniti i najgoru prljavštinu, ali to ne znači da je treba često koristiti. Naime njena površina djeluje abrazivno na površinu samih tipki pa bi, u nedostatku prljavštine, mogla početi skidati slova, naljepnice odnosno plastiku sa same tipke.
 
Za sve kojima je stalo do tipkovnice
 
Bez obzira koristite li tipkovnicu za 50 ili 350 kuna, ako je želite održavati koliko-toliko čistom trebate se držati nekoliko jednostavnih pravila.
 
Nemojte jesti za računalom. Ne samo da tako prljate svoj radni prostor, nego su i veće šanse da ćete pojesti više no što vam treba.
 
Održavajte čistoću svoje tipkovnice. Ne morate je čistiti svaki dan, ali jednom tjedno je prebrišite barem suhom krpom da skinete suvišnu prašinu i prljavštinu.
 
Povremeno je dezinficirajte. Najjednostavniji način za dezinfekciju tipkovnice je navlažiti krpu s malo alkohola i prebrisati tipke. Ukoliko nemate alkohola u blizini, potražite sredstvo za čišćenje prozora i staklenih površina. Ono najčešće u svom sastavu ima i alkohol. Malo ga poprskajte po krpi (nikad direktno na tipkovnicu) i prebrišite tipke.
 
Na taj ćete način jednostavno 'ubiti' bakterije i viruse koje ste eventualno donijeli na svojim prstima. A i kolegama se neće gaditi sjesti za vaše računalo.
 
(goBiH.ba/TPORTAL)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano