BiH ima demografski gubitak od milion ljudi
7.11.2013. u 7:35 | Komentari: 2
BiH ima demografski gubitak od milion ljudi
POPIS STANOVNIŠTVA U BIH

SARAJEVO - Popis stanovništva pokazao je da BiH može funkcionirati kao država, ali su preliminarni rezultati otkrili koliku je populacijsku i demografsku štetu donio rat, izjavio je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.
Po njegovim riječima, popis je, bez obzira na konačan procent koji još nije poznat, pokazao i da su Bošnjaci, iako žrtve genocida, ostvarili pozitivan populacijski trend. 
 
On ocjenjuje da su preliminarne rezultate popisa stanovništva u skladu s očekivanjima. 
 
- Svi mi koji smo se i prije popisa bavili različitim oblicima ispitivanja i analizama znali smo da broj stanovnika u BiH ne može biti veći od 3,8 miliona. Populacijske analize koje su radili UNDP i drugi ukazivale su na to da je broj građana BiH znatno smanjen. Preliminarni rezultati bit će korigovani te u izvjesnoj mjeri smanjeni kada Agencija za statistiku počne s procesom unosa i obrade podataka - rekao je Zaimović.   
 
Istakao je da je, iako je na prvi pogled ukupan broj stanovnika umanjen za nešto više od 585.000, stvarni demografski gubitak mnogo veći. 
 
- Prema populacijskim procjenama koje je 2008. godine radio UNDP da nije bilo rata, i s postojećim trendovima u BiH bi 2001. godine bilo više od 4,5 miliona stanovnika, a preračunato za 2011., ta brojka bila bi blizu 4,8 miliona. Znači, ukupan populacijski gubitak naše države veći je od milion ljudi - zaključuje Zaimović.   
 
Ako se na to dodaju specifičnosti postratnih migracijskih trendova s odlaskom mladih i obrazovanih ljudi, tada se, kaže on, moramo dobro zamisliti kakva je dugoročna strategija razvoja BiH. 
 
- Osim toga, populacija nekih gradova, posebice u istočnoj Bosni, praktično je prepolovljena u odnosu na predratni broj, što može dovesti u pitanje ukupni opstanak tih zajednica - rekao je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.
 
 
 
(goBiH.ba/fena)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano