Stanice raka moguće je uništiti prije nego što stignu do zdravih organa?!
8.1.2014. u 18:35 | Komentari: 2
Stanice raka moguće je uništiti prije nego što stignu do zdravih organa?!
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Oko 90 posto svih smrti od raka povezane su s metastazama, no sada smo otkrili nov način da se u krv uputi vojska bijelih krvnih stanica – ubica koje će izazvati apoptozu, odnosno programiranu smrt stanica raka aktivacijom endogenskog genskog programa njihovog samouništenja.
Naučnici sa Sveučilišta Cornell došli su do otkrića da ubrizgavanje proteina u krv privlači i uništava stanice raka prije nego što se one iz primarnog tumora rašire u zdrave organe i tkiva. Ovo otkriće je od iznimne važnosti, smatraju autori studije, zbog toga što bi se tom metodom moglo prevenirati čak 90 posto svih smrti uzrokovanih rakom, prenosi Jutarnji.hr.
 
Njihova se metoda bazira na „priljubljivanju“ proteina za uništavanje stanica raka na bijele krvne stanice u krvi. Kirurški zahvati i terapije zračenjem učinkovite su u liječenju primarnih tumora, no često je vrlo teško otkriti sekundarni tumor u drugim dijelovima tijela na vrijeme, odnosno dok još nije prekasno za liječenje.
 
Ovo istraživanje je pokazalo da bi se stanice raka moglo uništiti dok one putuju krvotokom te da bi se na taj način moglo spriječiti metastaziranje bolesti i obolijevanje drugih organa.
 
- Oko 90 posto svih smrti od raka povezane su s metastazama, no sada smo otkrili nov način da se u krv uputi vojska bijelih krvnih stanica – ubojica koje će izazvati apoptozu, odnosno programiranu smrt stanica raka aktivacijom endogenskog genskog programa njihovog samouništenja.
 
Drugim riječima, kad stanice raka dođu u kontakt s proteinima ubicama priljubljenim uz bijele krvne stanice, što je gotovo neizbježno u krvotoku, dolazi do njihovog samouništenja. Na taj bi se način krv očistila od tih opakih stanica i spriječilo bi se širenje bolesti u zdrava tkiva – objašnjava Michael King, profesor biomedicinskog inženjeringa sa Sveučilišta Cornell.
 
Ukratko, naučnici su protein nazvan TRAIL koji ubija stanice raka i druge ljepljive proteine „prikvačili“ nanočestice koje se, nakon što se ubrizgaju u krv, prikvače na bijele krvne stanice. Testiranja su pokazala da bijele krvne stanice u krvotoku nailaze na svaku tumorsku stanicu koja se odvojila od primarnog tumora i krenula širiti.
 
Posljedica kontakta s TRAIL proteinima je smrt tumorskih stanica, a rezultati istraživanja su pokazali dramatičan učinak: uspjeh u ubijanju stanica raka u krvotoku bio je gotovo stopostotan.
 
Autori istraživanja smatraju da bi se ova metoda mogla koristiti prije kirurškog zahvata ili zračenja, ali i kod pacijenata s vrlo agresivnim tumorima kako bi se spriječilo njihovo širenje. Bit će potrebno provesti niz dodatnih studija na miševima i većim životinjama prije nego što se prijeđe na ispitivanje metode  na ljudima, no autori studije smatraju da je nova metoda vrlo obećavajuća.
 
(goBiH.ba/DEPO PORTAL)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • VIDEO: Fizičar Andreas Wahl uživa biti "pokusni kunić" u svojim eksperimetnima


  • Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.


  • MATEMATIČARI SU NA NOGAMA: Ogromna polemika oko tačnog odgovora


  • Apple kupuje vaš Android telefon i daje vam iPhone


  • Sve što znate o Hristu nije tačno, a ovo je istina


Najčitanije

Komentarisano