Zgrada Predsjedništva na listi ugroženih nacionalnih spomenika
13.2.2014. u 20:33 | Komentari: 1
Zgrada Predsjedništva na listi ugroženih nacionalnih spomenika
KOMISIJA ZA OČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA

SARAJEVO - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odlučila je da zgradu Predsjedništva BiH uvrsti na Listu ugroženih nacionalnih spomenika BiH, nakon izvršenog uvida u razmjere štete pričinjene devastacijom ove zgrade tokom protesta 7. februara.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH očekuje od Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH materijalnu, finansijsku i drugu pomoć za sanaciju oštećenja Arhiva BiH koji je smješten u zgradi Predsjedništva BiH, a koji je stradao u protestima.
 
Komisija očekuje uvođenje koordinacije svih institucija nadležnih za poslove zaštite kulturno-historijskog nasljeđa, kako bi se spriječila dalja devastacija ostataka arhiva, te onemogućio neovlašten ulazak u prostore Arhiva BiH, saopšteno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.
 
Nakon gašenja požara i izvršenog uvida o pričinjenoj šteti, utvrđeno je da je uništena obimna arhivska građa. Uništeno je 230 kutija sa dokumentima Zemaljske vlade od 1878. do 1902. godine.
 
U Depou 1. prostoriji A Arhiva BiH, smještenom u prizemlju zgrade Predsjedništva BiH, uništeno je osam arhivskih polica sa građom iz austrijskih arhiva, među kojima je uništen i Upravni arhiv i Ratni arhiv iz Beča.
 
U Depou 1. prostoriji B i C Arhiva BiH uništena je i djelimično oštećena, također, obimna dokumentacija iz austro-ugarskog perioda. 
 
"Ova građa se na osnovu Aneksa 8 Dejtonskog sporazuma i Zakona o provođenju odluka Komisije u Federaciji BiH, nalazi u postupku proglašenja nacionalnim spomenikom BiH, s obzirom da je od neprocjenjive dokumentarne i istorijske vrijednosti za BiH", navodi se u saopštenju.
 
 
(goBiH.ba/Srna)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano