Lipovača: Doviđenja Skupštino, vidimo se u oktobru
22.2.2014. u 18:19 | Komentari: 0
Lipovača: Doviđenja Skupštino, vidimo se u oktobru
HITNO USVOJITI BUDŽET ZA 2014. GODINU

BIHAĆ - Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača zatražio je danas od Skupštine USK-a da se hitno sazove sjednica tog zakonodavnog tijela i usvoji budžet za 2014. godinu. S obzirom da sam ja ponudio mandat Skupštini na raspolaganje i oni su to prihvatili, ...
... pozivam Farku Hodžića, da preuzme odgovornost, jer kao predsjedavujući Skupštine Unsko-sanskog kantona, u sadašnjoj situaciji kad nema Vlade, on je najviše rangirani funkcioner ovog kantona. Tražili smo bezuspješno termin za razgovor s Hodžićem - rekao je Lipovača na pres-konferenciji u Bihaću, saopćeno je iz Pres-službe Vlade USK-a.
 
Naglasio je da je "ova Vlada unatoč svim pritiscima uspjela redovno isplaćivati lična primanja budžetskih korisnika i ostale obaveze".
 
-Upozorili smo Skupštinu na hitnost usvajanja budžeta i Odluke o overdraftu, kako u pitanje ne bi došla isplata martovske plate za 6000 budžetskih korisnika, grantova, socijalnih davanja i svih obaveza koje ova Vlada ima. Ako se sazivaju vanredne sjednice zbog kozmetičkih odluka, kao što je ova o ukidanju "bijelog kruha“, koja djeluje pro futuro, da bi se dodvorio građanima, može se sazvati i sjednica kako bi bili usvojeni najvažniji finansijski dokumenti od kojih ovisi finansijska stabilnost Kantona - rekao je Lipovača. 
 
On je demantirao navode o njegovom daljem angažmanu na nekoj od pozicija u izvršnoj vlasti Kantona. 
 
- Ova Vlada platila je ceh za sve Vlade prije i za sve loše što se dešavalo u proteklih 20 godina od loše privatizacije pa do korištenja prinadležnosti za funkcionere. Ako je cijena bila da ova Vlada ode, mi ćemo je platiti. Da budemo jasni, mene u toj novoj Vladi neće biti, ne stoje navodi o mom daljem angažmanu na poziciji ovoj ili onoj - naveo je Lipovača. 
 
Kad je u pitanju "bijeli kruh“, kaže da je prije dvije godine rekao da ga neće koristiti, "kad nije bilo pritiska javnosti niti je to iko spominjao".
 
-Treba reći i da je ova Vlada prije dvije godine htjela smanjiti primanja skupštinskih poslanika i prvi je Farko Hodžić bio protiv toga. To je i razlog zašto nam je Skupština vratila Zakon o platama. Istina je da se u zadnjih godinu dana Skupština uglavnom bavila načinima da smijeni mene lično i ovu Vladu. Znate svi da su mi poručili da ću otići milom ili silom. Evo, mi ćemo otići i zato tražimo da se kaže: kome predajemo vlast i ko preuzima pečate Vlade USK? I ko preuzima odgovornost? Iza sebe ostavljamo deficit u iznosu u kojem smo ga preuzeli od prethodnika, isplaćena primanja za budžetske korisnike, pripremljen Prijedlog budžeta, u saradnji sa sindikatima - kazao je Lipovača. 
 
Na pitanje novinara da li će SDP USK participirati u sastavu nove Vlade, Lipovača je odgovorio da bi najbolje bilo da u sastav nove vlasti uđu predstavnici svih parlamentarnih stranaka ali da se neće odreći dosadašnjih koalicionih partnera po cijenu učešća u vlasti. 
 
- Kako je svojedobno rekao Juan Antonio Samaranch: Doviđenja Sarajevo, vidimo se u Kalgariju, ja poručujem: Doviđenja Skupštino, vidimo se u oktobru - kazao je u obraćanju novinarima Hamdija Lipovača, saopćeno je iz Pres-službe Vlade USK-a.
 
(goBiH.ba/Fena)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano