VIDEO: Zatvorene Zimske olimpijske igre u Sočiju
23.2.2014. u 23:25 | Komentari: 2
VIDEO: Zatvorene Zimske olimpijske igre u Sočiju
RUSIJA

SOCHI - Dvadesetdruge zimske olimpijske igre u Sočiju večeras su zatvorene. U proteklih 17 dana više od 2.870 sportaša iz 88 zemalja borilo se za odličja, a najuspješniji su bili domaćini sa 33 medalje, od kojih je 13 zlatnih po čemu su također najuspješniji.
Drugi po ukupnom broju osvojenih medalja su Amerikanci sa 28 odličja, ali su Norvežani u prednosti kada su u pitanju osvojene zlatne medalje. Norveški sportaši i sportašice osvojili su 11 zlatnih odličja, jedno više od Kanade i dva više od SAD-a. 
 
Kada su u pitanju pojedinačni uspjesi, najuspješniji takmičar je  ruski brzoklizač Viktor An s tri zlatne i bronzanom medaljom. Po tri zlata usvojile su i norveška nordijka Marit Bjoergen i bjeloruska biatlona Darja Domračeva. 
 
Najviše medalja, njih pet, osvojila je brza klizačica iz Holandije Ireen Wust, koja je osvojila dvije zlatne i tri srebrene medalje. 
 
Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen je s dvije zlatne medalje u Sočiju postao najuspješniji sportaš u historiji ZOI-ja s ukupno 13 medalja, od čega osam zlatnih. 
 
Kada su u pitanju nastupi bh. olimpijaca, od pet predstavnika najbolji rezultat ostvarila je Žana Novaković koja je u slalomu osvojila 26. mjesto. Zahvaljujući ovom rezultatu Novaković je pripala čast kao najuspješnijem članu bh. tima na Olimpijadi da nosi zastavu BiH na zatvaranju Igara. 
 
Igor Laikert je osvojio 27. mjesto u superkombinaciji, dok su ostali bh. takmičari ostvarili lošije rezultate. Marko Rudić je u veleslalomu bio 49., Tanja Karišić 72. u biatlonu i 78. u skijaškom trčanju, a Mladen Plakalović 82. u skijaškom trčanju u disciplini sprint. 
 
Kada su u pitanju države regiona, najuspješnija je bila Slovenija s osam odličja od kojih su dva zlata Tine Maze, dok se među osvajačima medalja nalazi i Hrvatska s jednom srebrenom medaljom Ivice Kostelića. 
 
Zimske olimpijske igre u Sočiju formalno su zatvorene predajom olimpijske zastave gradu-domaćinu sljedećih ZOI, južnokorejskom Pjongčangu. 
 
Olimpijsku zastavu gradonačelniku Pjongčanga Seok-Rae Leeu predao je gradonačelnik Sočija Anatolij Pahomov.
 
 
(goBiH.ba/fena)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano