Poziv Umihaniću da predstavi svoj program rada
13.3.2014. u 18:13 | Komentari: 2
Poziv Umihaniću da predstavi svoj program rada
PRAVNI TIM PLENUMA GRAĐANA TK-A

TUZLA - Mandatar Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić uputio je poziv za sastanak s predstavnicima Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona, na koji je Pravni tim plenuma pismeno odgovorio i danas uputio novom mandataru.
Pravni tim plenuma je u odgovoru naveo da niko nije ovlašten da istupa uime Plenuma građanki i građana TK-a, stoga poziva novog mandatara na jedanaestu radnu sjednicu plenuma u subotu, 15. marta kako bi građanima predstavio svoj program rada. 
 
U odgovoru su naveli i da je Skupština TK-a u potpunosti ignorirala zahtjeve Plenuma građana koji su usvojeni na prošlom javnom radnom sastanku, održanom 6. marta. 
 
Zahtjevi su bili da do ponedjeljka, 10. marta Skupština Tuzlanskog kantona organizira javnu raspravu o kandidatima za mandatara Vlade TK-a, da javnu raspravu prenosi RTV TK-a, kao javni servis Tuzlanskog kantona, te da rasprava bude otvorena i za sve ostale zainteresirane medije. 
 
- Obzirom da Skupština TK-a nije uvažila navedene zahtjeve plenuma, trenutno ne postoji mogućnost, niti bilo kakva delegacija plenuma s kojom se možete sastati, pa vaš program rada može biti isključivo predstavljen na zakazanoj otvorenoj i javnoj sjednici plenuma - podcrtali su u odgovoru Umihaniću. 
 
Pravni tim plenuma je u odgovoru mandataru podsjetio i na sve ranije principe i zahtjeve koji su usvojeni na plenumu, a koji se prvenstveno odnose na imenovanje ekspertne, nestranačke i nekompromitovane vlade, koja će odgovoriti na zahtjeve građanki i građana Tuzlanskog kantona. 
 
Također su podsjetili i na usvojene, prioritetne zahtjeve građana za Vladu TK-a, na sjednici plenuma od 22. februara. Tako se zahtjeva od Skupštine Tuzlanskog kantona, buduće ekspertne vlade, te općina Tuzlanskog kantona donošenje hitnih i konkretnih mjera u cilju pokretanja proizvodnje i privrednih aktivnosti u kantonu. 
 
- Od buduće ekspertne Vlade Tuzlanskog kantona zahtjeva se uspostavljanje nezavisnog stručnog tijela koje će izvršiti reviziju privatizacije privrednih društava na području Tuzlanskog kantona, te poslovanja preduzeća po okončanju privatizacije i da u skladu s rezultatima izvršene revizije inicira postupke kod nadležnih organa - istaknuto je u pismenom odgovoru upućenom mandataru Umihaniću. 
 
Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona pozvao je sve građanke i građane Tuzlanskog kantona da uzmu aktivno učešće kroz javne radne sastanke plenuma.
 
 
 
(goBiH.ba/fena)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano