Engleska i Italija oživljavaju veliko rivalstvo na stadionu Arena Amazonia u Manausu
13.6.2014. u 18:45 | Komentari: 0
Engleska i Italija oživljavaju veliko rivalstvo na stadionu Arena Amazonia u Manausu
MUNDIJAL 2014.

U subotu u ponoć po srednjeevropskom vremenu u okviru grupe D na Mundijalu u Brazilu sastaju se reprezentacije Engleske i Italije na stadionu Arena Amazonia u Manausu što će ujedno biti i njihov 25 međusobni duel u historiji, javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, u prethodna 24 susreta, selekcija Italije je devet puta slavila, dok je Engleska bila bolja u osam međusobnih susreta, a sedam utakmica ove dvije reprezentacije je završilo neriješeno.
 
U međusobnim duelima Englezi su postigli 30 golova a Talijani ukupno 27.
 
Ova dva tim su se do sada na svjetskim prvenstvima sastajali jednom, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo četiri puta, na evropskim prvenstvima dva i 17 puta u drugim utakmicama.
 
Reprezentacija Italije je od sedam zvaničnih utakmica ove dvije selekcije četiri puta pobijedila, a samo jednom izgubila, dok su dva puta odigrali neriješenim rezultatom.
 
Do sada su se Engleska i Italija sastali samo jednom na svjetskim prvenstvima, i to 1990. godine kada je Italija bila domaćin.
 
Naime, u utakmici za treće mjesto Italija je savladala Englesku rezultatom 2:1. Golove za Italju su postigli Roberto Baggio u 71. i Salvatore Schillacci u 86. minuti dok je za Engleze jedini pogodak postigao David Platt u 81. minuti.
 
Najubjedljiviju pobjedu u njihovim međusobnin susretima zabilježila je Engleska, u prijateljskoj utakmici 16. maja 1948. godine u Torinu, kada je Italiju savladala sa visokih 4:0.
 
U historiji odigravanja svjetskih prvenstava, reprezentacija Italije je četiri puta bila prvak svijeta a Englezi jednom.
 
Selekcija Italije je prvak svijeta bila 1934., 1938., 1982., i 2006. godine a Engleska 1966. godine.
 
Nakon reprezentacije Brazila, Italija je zajedno sa Njemačkom zabilježila najviše nastupa na svjetskim prvenstima, i to 18 puta.
 
Talijani su u 80 odigranih utakmica na Mundijalima ostvarili 44 pobjede, 21 neriješen rezultat i 15 poraza, postigavši 126 i primivši 74 gola.
 
S druge strane, Engleska je 14 puta nastupala na svjetskim prvenstvima, a u 59 utakmica su upisali 26 pobjeda, 19 neriješenih utakmica i 14 poraza, postigavši 77 golova i primivši 52.
 
(goBiH.ba/AA)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano