U Klubu Aluminij otvorena samostalna izložba slika ak. kipara Igora Borozana
10.10.2014. u 8:26 | Komentari: 4
U Klubu Aluminij otvorena samostalna izložba slika ak. kipara Igora Borozana
Kultura

U Klubu Aluminij večeras je otvorena samostalna izložba slika stolačkoga akademskog kipara Igora Borozana. Riječ je o ciklusu nadahnutomu hercegovačkim stećcima, koji broji ukupno trideset djela, rađenih u tehnici ulje na platnu, a koje umjetnik uokviruje pod nazivom Kolo.


 
Samozatajni je Borozan, u društvu svoje šestogodišnje kćerkice Eme, tek kratko pozdravio okupljene poklonike likovne umjetnosti, pozvavši ih na razgovor s njegovim stvaralaštvom, dok je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka dometnuo kako umjetniku, nedvojbeno, nije bilo nimalo laganom zadaćom uhvatiti se u koštac s već tolika puta umjetnički interpretiranim Makovim kamenim spavačima. Ipak, u kritičkomu osvrtu na Borozanov postav, stolački pjesnik Almin Kaplan odmah je naglasio kako slikar ne obrađuje mistiku stećaka na već viđeni način, nego uspješno nudi novo uprizorenje.
 
- Borozan stećcima pristupa na jedan asketski način. Temu nadgrobnih spomenika obradio je isključivo prema uzusima slikarskoga zanata i, što je još važnije, prema uzusima vlastitoga srca. Slikar smješta stećke u prostor koji je nepregledan, svjestan kako ga ne možemo pojmiti odnosno kako ne možemo dokučiti format univerzuma. Prostor u kojemu igraju Borozanovi motivi obično je hladnoga kolorita koji upućuje na protjecanje vremena koje se neumoljivo krčka u kotlini hercegovačkoga kamenjara. I kada sunca nema, kada dakle zađe, ono je prisutno u izostanku jarkih boja, u izostanku biljnoga života. Tada, kada je sunce iz hercegovačkoga krajolika istjeralo i posljednju kap, život održava svoju tananu nit u busenu trave, u točki zelene – istaknuo je Kaplan, zaključujući kako Borozan slika početak odnosno esenciju života.
 
- Slikar nije imao nakanu oživljavati likove sa stećaka, nego oživjeti njihove zasvagda umrle živote, njihova životna kola ponovo pokrenuti. Ponekad su ti nijemi oblici, uklesani u kamenje, isprovocirani odbjeglim ukrasom i tako suočeni s neminovnošću stećka kojemu je suđeno šutjeti – kazao je Kaplan.
 
Inače, Igor je Borozan rođen 1977. godine u Stocu, gdje je stekao osnovnu i srednju izobrazbu, dok je kiparstvo diplomirao 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nikole Vučkovića. Članom je likovne skupine En Face, a radi kao likovni pedagog u Mostaru i u Stocu. Dosad je izlagao na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Grudama, Metkoviću, Mostaru, Sarajevu, Stocu, Širokomu Brijegu i u Vrgorcu.
 
Izložba ostaje otvorenom tijekom sljedećih deset dana i dostupnom za besplatno razgledanje svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom od 9 do 14 sati.
 
 



Komentari: 4
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano