Nova nevjerovatna teorija: Evo ko je zapravo bila Mona Lisa
2.12.2014. u 7:54 | Komentari: 1
Nova nevjerovatna teorija: Evo ko je zapravo bila Mona Lisa
MISTERIJA NAJVEĆEG UMJETNIČKOG DJELA

Prema novom istraživanju talijanskog povjesničara Angela Paratica, majka Leonarda da Vincija je bila kineska robinja čiji je portret upravo slavna Mona Lisa. No, Paratico nije prva osoba koja tvrdi da je slavna slika zapravo portret Da Vincijeve majke
Paratico je posljednjih 20 godina proveo u Hong Kongu u kojem se bavio istraživanjem veza između Italije i Kine, nastalih u posljednjih 500 godina.
 
U svojoj knjizi Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy koja će biti objavljena sljedeće godine, Paratico tvrdi da postoji snažna veza između Da Vincija i Dalekog Istoka.
 
"Sada sam posve siguran da je Leonardova majka rođena na Istoku. Jedan od bogatih klijenata Leonardovog oca imao je robinju koja se zvala Caterina. Nakon 1452. godine i Leonardovog datuma rođenja, njeno se ime više ne spominje ni u jednom dokumentu tog čovjeka. Prestala je tamo raditi", kazao je Paratico, prenosi Daily Mail.
 
Da Vincijev otac je bio sudski bilježnik, a dosad se vjerovalo kako se njegova majka zvala Caterina koja je prema nekim izvještajima bila lokalna seljakinja, no Paratico smatra da je ona bila robinja.
 
"Tijekom renesanse, zemlje kao Italija i Španjolska su bile prepune robova iz Orijentalnih zemalja", nadodao je povjesničar koji također tvrdi da mnogi aspekti Da Vincijevog života upućuju na to da je bio potomak žene s Orijenta.
 
"Bio je vegetarijanac što je u to vrijeme bilo doista neuobičajeno. Mona Lisa je vjerojatno portret njegova majke kako je tvrdio i Sigmund Freud 1910. godine. Pejzaž na Mona Lisinoj slici izgleda kao kineski i čak njezino lice izgleda kao da je Kineskinja",  tvrdi Paratico koji jedino rješenje vidi u DNA analizi, kojoj bi se trebali podvrgnuti posmrtni ostaci Da Vincijevih rođaka u Firenci.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • VIDEO: Fizičar Andreas Wahl uživa biti "pokusni kunić" u svojim eksperimetnima


  • Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.


  • MATEMATIČARI SU NA NOGAMA: Ogromna polemika oko tačnog odgovora


  • Apple kupuje vaš Android telefon i daje vam iPhone


  • Sve što znate o Hristu nije tačno, a ovo je istina


Najčitanije

Komentarisano