Razlike između PC i Mac računara
8.12.2014. u 9:05 | Komentari: 1
Razlike između PC i Mac računara
Nauka i tehnologija

Hajde da riješimo dilemu - zašto su PC i Mac računari toliko različiti - evo 10 razloga.
Kao što se Android i iOS, a suštinski su namijenjeni istoj stvari, tako, još od ranije i Mac i PC krase iste razlike i drugačiji pristup personalnom računarstvu. Iako ćete upravo sazati 10 razlika između PC i Mac računara, to su samo neke od razlika, možda vi znate još neku? 
 
1. "Pola" Apple računara je dizajn 
 
Ovdje se ne misli samo na izgled, nego i na svaki šraf, kabl i komponentu u unutrašnjosti računara. Apple godinama smišlja i usavršava dizajn svojih računara pa i ne čudi što se svaki komad uređaja oslanja na svoj spoljašnji i unutrašnji dizajn. Pogledajte galeriju i jasno će vam biti da samo Apple može da napravi računar poput Mac Pro ili MacBook Air modela.
 
2. Apple računari su skuplji 
 
I to ne malo. Ista konfiguracija PC i Mac računara znatno je skuplja sa Apple potpisom. Dijelom plaćate ime, a drugim dijelom to što su softver i hardver razvijeni u besprekornoj simbiozi i to je zaista tako. 
 
3. PC je bolji za igranje 
 
Jednostavno, Windows je "mama" za igrače i to se neće promijeniti. Zbog jeftinijih i dostupnijih komponenti, koje uvijek sami možete promijeniti, PC je prilagodljiviji igračima, a sa druge strane Apple mašine za igranje pišu se sa "nekoliko stotina" više, što svakako odbija igrače. 
 
4. Apple ima bolju (tehničku) podršku 
 
Kompanija iz Kupertina korisničko zadovoljstvo smatra izuzetno bitnim i za razliku od drugih kompanija, koje kažu isto, čini da se korisnici tako i osjećaju - zadovoljno, bez obzira na to da li im treba samo savjet ili bilo kakva pomoć. 
 
5. Mac je "otporniji" na viruse 
 
Makar dvije trećine virusa piše se za Windows. I dok ne tvrdimo da je Mac bezbjedan od virusa i da mu oni ne mogu nauditi, naprotiv, Windows je jednostavno ranjiviji i češće napadan OS. 
 
6. Potpuno različiti operativni sistemi 
 
Namijenjeni za istu namijenu, imaju potpuno drugačiji pristup izvršenju. Windows 8.1 i Windows 10 nasuprot Mac OS X. Na vama je da odaberete koji vam se više sviđa. 
 
7. Veći izbor hardvera za PC 
 
Niste ograničeni sa PC mašinom, kao što ste sa Applovom. Ako nezavisni proizvođač nema konektor koji Apple traži - ništa od dodatnog hardvera. PC nema taj problem, jer je univerzalan, iako se često susreće sa sumnjivim kvalitetom dodatnog hardvera. 
 
8. PC dolazi i sa displejima osjetljivim na dodir 
 
Ovo je sve traženija funkcija. Windows 8.1 je omasovio taj trend, koji se pokazao izuzetno korisnim, a Windows 10 biće još bolje optimizovan za dodirivanje, ali i kliktanje od Win 8.1. 
 
9. PC nije samo računar, to je i tablet i telefon 
 
PC ima Windows koji radi i na tabletima, za koje je kao stvoren, ali i na smartfonima. Opet se vraćamo na Windows 10, koji će trend jednog OS-a na svim uređajima konačno dovesti do savršenstva (bar se nadamo da hoće). 
 
10. Razlike u tastaturi 
 
Možda vrijeme brzo učini svoje i naviknete se na prečice na Macu ili Windowsu kad "migrirate" s onog prvog, ali i priječice na tastaturi su drugačije na PC i Mac računarima, čisto da znate. 
 
BONUS: Mac radi i na Windowsu! 
 
Business Insider portal na kraju se našalio da Mac može da potera i Windows, što je tačno, pa ako je neko avanturista - neka proba ;)
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano