Zenica: Baletna predstava "Labuđe jezero" okupila nekoliko hiljada gledalaca
8.12.2014. u 9:22 | Komentari: 3
Zenica: Baletna predstava "Labuđe jezero" okupila nekoliko hiljada gledalaca
Kultura

Od samog objavljivanja informacije o gostovanju Ruskog carskog baleta građani su iskazali veliko interesovanje za praćenje ovog spektakla i tražili su kartu više
 
Građani Zenice i okolnih gradova večeras su imali priliku uživati u spektakularnom nastupu svjetski poznatog Carskog ruskog baleta (Imperial Russian Ballet), koji je u zeničkoj Areni izveo baletnu predstavu "Labuđe jezero" Petra IIljiča Čajkovskog, javlja Anadolu Agency (AA). 
Ruski umjetnici svjetskog glasa predstavu su izveli pred oko pet hiljada gledatelja. 
 
"Labuđe jezero" je baletna predstava u četiri čina, čiju muziku je Čajkovski napisao 1875. i 1876. godine. 
 
"Željeli smo napraviti jedan iskorak, jer ovakve se stvari događaju u svim većim gradovima. Naša je zamisao bila da oživimo kulturni život u sredinama koje su tek dobile status Grada", pojasnio je za AA Zlatko Berbić, izvršni producent i partner projekta. 
 
Njihov cilj je, kako je kazao Berbić, pomjerati društvo na jednu višu stepenicu. 
 
"Za sam Grad Zenicu ovo znači poziv da ovakvi događaji ne smiju biti nešto senzacionalno i da se kulturne manifestacije održavaju mnogo češće, ako želimo da nam djeca rastu u normalnim sredinama", dodao je Berbić. 
 
Od samog objavljivanja informacije o gostovanju Ruskog carskog baleta građani su iskazali veliko interesovanje za praćenje ovog spektakla i tražili su kartu više. 
 
"Labuđe jezero" je baletna predstava iz četiri čina koja je rađena po muzici čuvenog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog. Samu predstavu osmislio je Gediminas Taranda, a koreografiju Marius Petipa, Lev Ivanov i Aleksander Gorsky. Priča je to koja prelazi iz svijeta magije i mističnih bića u realni svijet. U ovom baletu kao i u svakoj bajci, vrline ljubavi i praštanja na kraju pobeđuju zlo i izdaju.​
 
 
 
(goBiH.ba/aa)



Komentari: 3
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano