Inženjeri u Facebooku moraju koristiti stare i jeftine telefone!
9.12.2014. u 7:55 | Komentari: 0
Inženjeri u Facebooku moraju koristiti stare i jeftine telefone!
Nauka i tehnologija

Mnogi Facebook smatraju jednom od najpoželjnijih kompanija na svijetu u kojoj vladaju odlični radni uvjeti, a zaposlenicima je dostupna moderna tehnologija i najbolji telefoni i tableti.
No, sigurno je da bi se mnogi iznenadili kada bi u rukama najboljih inženjera ove kompanije, umjesto iPhonea 6, Samsunga Galaxy S5, HTC-a One M8 ili nekih drugih top modela smartphonea, vidjeli Androide stare nekoliko godina ili jeftine preklopne telefone iz prošlog desetljeća i kada bi čuli kako se zaposlenici žale na spori internet.
 
Naime, u ovoj je kompanija napravljen specijalni laboratorij u kojem se koriste samo takvi jeftini modeli Androida i stari preklopni telefoni i u kojima je jako spor internet – na taj način u Facebooku žele stvoriti uvjete slične onima u ruralnoj Indiji i drugim zemljama u razvoju u kojima se ljudi koriste jeftinim telefonima i u kojima je limitirana povezanost s internetom. U razgovoru za Time Zuckerberg je rekao kako na ovaj način žele shvatiti situaciju i uvjete koji vladaju na tim područjima te vjeruje da će im to pomoći da korisnicima u zemljama u razvoju poboljšaju korištenje njegove društvene mreže. 'Morate osjetiti bol', komentirao je šef razvoja Facebooka Javier Olivan i dodao kako je naredio brojnim zaposlenicima ove kompanije korištenje jeftinih telefona kako bi i oni shvatili kakvo je iskustvo korištenja Facebooka na tim telefonima.
 
Osim zaposlenika Zuckerbergove kompanije, oni su pozvali i zaposlenike drugih kompanija poput eBaya i Applea da isprobaju njihovu aplikaciju na jeftinim telefonima te Olivan kaže da u takvim uvjetima ništa ne radi. Upravo je ta 'bol', odnosno uvjeti koji vladaju u zemljama u razvoju veliki Zuckerbergov motiv za daljnji razvoj inicijative Internet.org koja želi omogućiti internetski pristup svima na svijetu. Facebook je nedavno izdao aplikacije u Zambiji i Tanzaniji sa sadržajem poput Wikipedije, Googleove tražilice i vremenske prognoze koje su besplatne za korištenje, a u budućnosti se nadaju da će takav besplatan sadržaj biti dostupan još većem broju ljudi. 
 
(goBiH.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano