VIDEO: Podvodni grad za 5.000 stanovnika
27.1.2015. u 8:22 | Komentari: 2
VIDEO: Podvodni grad za 5.000 stanovnika
JAPAN

Građevinska kompanija "Šimicu" objelodanila je plan vrijedan 25 milijardi dolara, kojim bi se do 2030. godine konstruisao podvodni grad za 5.000 stanovnika. Osim prostora za život, pod vodom bi bila postavljena i istraživačka stanica, postrojenje za proizvodnju energije i hrane, čime bi naselje bilo prilično samodovoljno.
Žil Vern je pisao o morskim dubinama i nebeskim visinama. Iako se on smatra za sanjara, život pod morem i te kako bi mogao da postane realnost, posebno ako se uzmu u obzir nastojanja japanske kompanije "Šimicu".
 
Njihov plan je da do 2030. godine naprave naselje pod morem.
 
"Ovo je realan cilj, a ne san" istakao je Hideo Imamura, portparol kompanije.
 
Veliki podvodni grad bio bi spiralnog oblika i sastavljen iz tri dijela. Prvi segment bi se nalazio blizu površine, a činila bi ga sfera prečnika 500 metara, u kojoj bi bile smještene bašte za uzgajanje hrane, piše Telegraf.
 
Drugi, srednji dio biće 15 kilometara dugačka spirala, u kojoj će se nalaziti prostor za stanovanje i poslovanje, koji će moći da primi oko 5.000 ljudi.
 
Na kraju spirale, na oko tri do četiri hiljade metara dubine, biće izgrađen istraživački centar i postrojenje za proizvodnju metana iz ugljen - diokida, koristeći mikroorganizme zvane metanogene.
 
Postoji i ideja da se proizvodi električna energija koristeći temperaturne razlike u nivoima morske vode - koncept poznat kao okeanska termalna energetska konverzija.
 
Okeanska spirala proizvodila bi pomoću hidrauličnog pritiska desalinizovanu vodu, a oko spirale bi takođe bile organizovane riblje farme.
 
"Okean nudi beskonačnu količinu mogućnosti i ovaj projekat će pomoći u njihovoj realizaciji",  kažu iz japanske kompanije, prenose nezavisne.
 
Troškovi gradnje procjenjuju se na 25 milijardi dolara, a faza gradnje se očekuje da će trajati oko pet godina.
 
 
(goBiH.ba)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano