Francuzi novi prvaci svijeta u rukometu, Katar poražen rezultatom 25:22
1.2.2015. u 19:05 | Komentari: 2
Francuzi novi prvaci svijeta u rukometu, Katar poražen rezultatom 25:22
Svijetsko prvenstvo Qatar 2015

Rukometna reprezentacija Francuske novi je svjetski prvak u rukometu nakon što su u finalu Svjetskog prvenstva u Dohi savladali domaću ekipu Katara rezultatom 25:22 (14:11).
U veoma izjednačenoj utakmici u prepunoj dvorani u Dohi, Francuzi su stigli do pete titule prvaka svijeta što nikome do sada nije uspjelo.
 
Posljednju titulu su osvojili 2011. godine i trenutno drže tri titule. Osim svjetskog prvaka, Francuzi su evropski i olimpijski prvaci. 
 
S druge strane, Katarani su neočekivano stigli do finala. Kako su govorili prije početka prvenstva, cilj im je bio ući među osam najboljih ekipa svijeta.
 
Međutim, reprezentacija sastavljena uglavnom od rukometaša iz drugih država, pružila je sjajne igre na SP i zasluženo stigla do finalne utakmice. 
 
Francusku su do titule predvodili Nikola Karabatić sa pet i Valentin Porte sa četiri gola, dok su najefikasniji u selekciji Katara bili Žarko Marković sa sedam i Rafael Capote sa šest golova.
 
Francuska, koja je aktuelni olimpijski i evropski prvak, osvajanjem titule u Kataru drugi put u svojoj historiji objedinila je sva tri naslova s najvećih takmičenja. 
 
Brozanu medalju osvojila je Poljska, koja je u "malom" finalu nakon produžetaka pobijedila Španiju sa 29:28.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano