HTJELI VI TO ILI NE: Fejsbuk će tagovati sve vaše slike!
10.2.2015. u 8:00 | Komentari: 1
HTJELI VI TO ILI NE: Fejsbuk će tagovati sve vaše slike!
Nauka i tehnologija

Fejsbuk postaje sve pametniji u prepoznavanju lica – mnogo pametniji
Ukoliko ste u skorije vrijeme aploudovali neke fotografije na ovoj društvenoj mreži primijetili ste koliko je Fejsbuk zapravo “dobar” u prepoznavanju lica vaših prijatelja. 
Da bismo testirali ovu tvrdnju, tačnije algoritam koji je nedavno dodat, riješili smo da aploudujemo 15 fotografija. Fotografije koje su aploudovane nisu ni slične ni približno slične nijednoj koju su neki od ljudi na njima u skorije vrijeme stavljali na Fejsbuk, da bismo eliminisali mogućnost prepoznavanja lica po “već viđenom događaju”. 
 
Fejsbuk je automatski identifikovao i tagovao lica na 8 fotografija, a sedam od osam tagova su bili tačni. Fejsbuk nije ni pitao da li želimo da skeniramo I tagujemo lica na slikama već se sve desilo automatski (aploudovano je sa mobilnog telefona). Ovaj automatski skener nas je spriječio da setujemo opcije da li uopšte želimo da ove slike budu javno vidljive. 
 
Ovu tehnologiju za Fejsbuk razvila je Izraelska kompanija face.com, koja je napravila sistem tagovanja fotografija. Fejsbuk posjeduje najveću arhivu privatnih fotografija na svijetu (1,39 biliona, prema posljednjim informacijama). Imajte u vidu da je svjetska populacija negde oko 7,125 biliona. 
 
Ova praksa automatskog tagovanja slika možda zvuči pomalo alarmantno (da, mašina koja zna kako izgledate I da hoće da zaradi pare na vama), ali svaka ne tagovana slika je ustvari propust za socijalne mreže I širenje istih. 
 
Fejsbukov istraživač Jan LeKun objasnio je magazin “Science” da će svako ko se nalazi na nekoj aploudovanoj fotografiji dobiti notofikaciju da se nalazi na njoj, a onda će korisnik imati mogućnost da se bluruje sa slike da bi zaštitio svoju privatnost. 
 
Pazite se ko vas slika I šta radite, jer Fejsbuk zna sve o vama!
 
(goBiH.ba)Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano