HISTORIJSKA PLJAČKA HAKERA: Poslali virus mejlom bankama i ukrali 300 miliona dolara!
16.2.2015. u 11:35 | Komentari: 2
HISTORIJSKA PLJAČKA HAKERA: Poslali virus mejlom bankama i ukrali 300 miliona dolara!
Zanimljivosti

Sumnja se da je šteta zapravo čak triput veća, a napad su opisali kao najsofisticiranijim takve vrste u istoriji čovječanstva
Evropski, ruski i kineski hakeri ukrali su oko tri stotine miliona američkih dolara iz stotinu banaka zahvaljujući posebno napisanom virusu pomoću kojeg su ušli u sisteme organizacija koje su izabrali za žrtve. 
 
Koliko je zasad poznato, hakeri su slali zaraženu elektronsku poštu zaposlenima banaka, pa pratili šta se odvija na monitorima računara onih zaposlenih za koje su utvrdili da su zaduženi za novčane transakcije. 
 
Ukradene iznose su prebacili na mnogobrojne račune u različitim zemljama, a najviše su oštetili banke u Rusiji, Japanu, Švajcarskoj i u SAD-u. 
 
Da se nalaze pod napadom banke su saznale tek nakon što je u središtu Kijeva jedan od bankomata počeo da izbacuje novac, pa su brže-bolje angažovale kompaniju za softversku zaštitu čiji su predstavnici nakon preliminarne istrage rekli da šteta od 300 miliona dolara nije konačna i da bi mogla biti čak triput veća! 
 
- Ovo je vjerovatno najsofisticiraniji napad koji je svijet do sada vidio - izjavio je direktor Kaspersky Laba Kris Doget, čije kompanija o svojim saznanjima obaveštava Bijelu kuću, FBI i Interpol.
 
(goBiH.ba)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano