Dino Konaković: Prioritet je zadržavanje fiskalne stabilnosti u KS
17.2.2015. u 7:40 | Komentari: 0
Dino Konaković: Prioritet je zadržavanje fiskalne stabilnosti u KS
Sarajevo

Dino Konaković imenovan je za mandatara Vlade Kantona Sarajevo ispred Stranke demokratske akcije. U svojoj prvoj izjavi na ovoj poziciji, Konaković je govorio o svojim prvim koracima koje će napraviti nakon što ga Skupština imenuje na poziciju premijera.
Konaković je kazao da je sretan zbog povjerenja koje mu je dato na večerašnjoj sjednici Izvršnog odobra.
 
"SDA je još jednom pokazala da je sigurno bez premca i konkurencije najdemokratičnija stranka. Proces koji smo vodili oko izbora mandatara možda jeste trajala malo duže u odnosu na očekivanja javnosti, ali upravo zbog tog potpuno transparentnog načina predlaganja, procesa kroz kadrovske komisije i opštinske organizacije do večerašnje sjednice IO koja je pokazala svu tu snagu unutar SDA", kazao je Konaković.
 
On je kazao da je motivisan i sretan što će biti dio jednog vrlo ozbiljnog reformskog procesa koji počinje u KS, FBiH i državi.
 
"Prioritet je zadržavanje fiskalne stabilnosti u KS, zadržavanje kontrole trošenja budžetskih sredstava koju je Vlada na čelu sa Muhamedom Kozadrom i SDA očuvala u jednom preteškom periodu koji je iza nas", dodao je Konaković.
 
On je kazao da je Kanton Sarajevo u stabilnom stanju.
 
"Paralelno s tim razvijamo pokretačke procese koji će doprinijeti razvoju određenih procesa u dijelu prihodovne strane budžeta. Imamo nekoliko vrlo jasnih ideja i vizija", kazao je mandatar za sastav Vlade KS. 
 
Povjerenje koje je SDA dobila na Opštim izborima 2014. će, kazao je, opravdati na najbolji mogući način.
 
"U narednim danima govorit ćemo konkretnije o tim stvarima, uštedama i pokretačkim procesima. Očekujemo od naših partnera u vlasti, DF-a i ostalih da podrže naše ideje. Vrijeme je da shvatimo da više nema tih stranačkih prepucavanja i nadmudrivanja", dodao je on.
 
Na njegovo mjesto, dodao je, u Skupštinu KS ulazi Safet Mešanović.
 
"Siguran sam da će SDA i DF ponuditi ozbiljna imena za pozicije ministara i očekujem da će u narednih nekoliko dana ovo pitanje finalizirati", kazao je Konaković.
 
Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Denis Zvizdić kazao je da su oba kandidata imali odlične ekspozee, planove i načine na koji vide rješavanje problema u Kantonu Sarajevo.
 
"Opredijelili smo se za Dinu Konakovića zbog njegovog respektabilnog iskustva koje ima u Skupštini KS, jako dobrog poznavanja problema koji čekaju buduću vladu i prezentacije koja je pokazala da može vrlo jasno napraviti prioritete unutar tih problema", kazao je Zvizdić.
 
(goBiH.ba/klix)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano