VIDEO: Kako prepoznati Bošnjaka u zapadnom Mostaru: Tamniji su od Hrvata, imaju drugačiju teksturu lica...
18.2.2015. u 12:05 | Komentari: 3
VIDEO: Kako prepoznati Bošnjaka u zapadnom Mostaru: Tamniji su od Hrvata, imaju drugačiju teksturu lica...
ŠOKANTNE IZJAVE BH. SREDNJOŠKOLACA

Bosna i Hercegovina država je u kojoj tinejdžeri iz Mostara nikad u životu nisu vidjeli Stari most, prešli na drugu strane obale ili razgovarali sa svojim vršnjacima druge etničke pripadnosti,... Međutim, znaju ih prepoznati po 'boji kože i teksturi lica'
Pokazala je ovo emisija "Perspektiva", tv serijal koji Radio Slobodna Evropa realizira u saradnji sa produkcijom „Mebius Film“ o najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Riječ je o 12 tema koje se obrađuju u različitim sredinama kroz dijalog i sučeljavanje.
 
U jednoj od emisija mladi mostarski srednjoškolci progovorili su o svojim pogledima na društvena pitanja u Bosnu i Hercegovini i odnosu prema komšijama druge nacionalnosti s kojima dijele svoj grad. Posebno su bile šokantne izjave učenika mostarske Srednje prometne škole po imenu Ante. Otrkio je kako nikada u životu nije prešao na drugu stranu obale niti vidio Stari most. Razlog je, tvrdi, što strahuje da će odmah biti prepoznat kao Hrvat i ugroziti svoju fizičku sigurnost, jer on s druge strane bez problema može prepoznati Bošnjake koji se nađu na suprotnoj obali, a koji, prema njegovim riječima, u odnosu na Hrvate imaju drugačiju boju kože, govor, kretnje i teksturu lica!
 
Ovaj video nažalost samo potvrđuje da je Bosna i Hercegovina danas nacionalizmon i šovinizmom duboko protkano društvu, u kome se generacije rođene nakon rata odgajaju u duhu mržnje, straha i rasističkih predrasuda prema sugrađanima različite nacije i vjeroispovijesti.
 
 
 
(goBiH.ba/depo)Komentari: 3
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Naši iseljenici u Norveškoj mogu zadržati državljanstvo BiH u određenim uvjetima


  • Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj


  • Seminar "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i kocke - MODUL 2"


  • Uključiti naučnu dijasporu u poboljšanje situacije u BiH


  • Donald Trump se sastao s papom Franjom


Najčitanije

Komentarisano