Nevjerovatno: Evo kako nas mogu pratiti iako je isključen GPS
25.2.2015. u 12:26 | Komentari: 1
Nevjerovatno: Evo kako nas mogu pratiti iako je isključen GPS
Nauka i tehnologija

Da nas, bilo iz dobrih ili loših namjera, mogu pratiti preko aplikacija na našim pametnim telefonima to već znamo, ali dosad nismo znali da je praćenje moguće i preko baterije.
 
Za razliku od praćenja preko Wi-Fi-ja ili GPS-a koje se može i onemogućiti u postavkama, podaci o stanju baterije dostupni su svakoj instaliranoj aplikaciji što može omogućiti hakerima da saznaju vaše lokacije i to s 90 posto tačnosti, piše “Doznajemo“.
 
Do ovih spoznaja došli su naučnici sa Sveučilišta Stanford koji ističu da je praćenje moguće jer mobitel troši više energije kad se spaja s odašiljačem koji je udaljeniji, a manje ako se korisnik nalazi blizu odašiljača.
 
Također, do veće potrošnje baterije dolazi i ako se između odašiljača i korisnikova mobitela nađe neki objekt koji blokira ili ometa signal. Iznenadno povećanje potrošnje, pogotovo tokom poziva, može otkriti puno o okolini u kojoj se nalazite, piše Wired.
 
– Pratimo li potrošnju baterije možemo stvoriti algoritam koji sa vrlo velikom sigurnošću otkriva lokaciju i kretanja telefona.
 
Dobra je vijest da hakeri ne mogu tako precizno pratiti vaše kretanje ako ne znaju vašu rutinu. Drugim riječima, ako neko svaki dan prati kuda se krećete znat će po potrošnji vaše baterije gdje se u svakom trenutku nalazite.
 
Ako vas ne prati, i onda vam može odrediti lokaciju, ali tačnost tada pada s 90 na 60 posto.
 
(goBiH.ba)Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano