Zašto je Nokia 3310 najbolji telefon svih vremena
16.3.2015. u 11:00 | Komentari: 2
Zašto je Nokia 3310 najbolji telefon svih vremena
Mobiteli

Tokom 90-ih godina Nokijine telefone obožavali su milioni, a finska kompanija postala je sinonim za vrhunsku mobilnu tehnologiju
Nakon što ju je kupio Microsoft, i potom rastavio zbog bogate riznice mobilnih tehnologija, Nokia kakvu smo poznavali je nestala. Međutim, postojao je svjetao trenutak u 20. vijeku kada je ova kompanija predstavila čitav niz uspješnih telefona među kojima se nalazio najlegendarniji telefon svih vremena – Nokia 3310.
 
Tokom 90-ih godina Nokijine telefone obožavali su milioni, a finska kompanija postala je sinonim za vrhunsku mobilnu tehnologiju.
 
Kompanija je svoj prvi pametni telefon u vidu modela 9000 predstavila 1996. godine. Ovaj uređaj posjedovao je modem, pristup internet, mailu i još puno toga zahvaljujući QWERTY tastaturu i 640 x 200p displeju.
 
Međutim, 1999. godine kompanija predstavlja model 3210. Nokia je s ovim uređajem uspjela da napravi savršenu formulu koja je obuhvatala – cijenu, veličinu i funkcije. Prethodnik modelu 3310 imao je internu antenu i legendardnu igru Snake.
 
Od njegovog lansiranja 1. septembra 2000. godine prodato je ukupno 126 miliona jedinica.
 
Nokia 3310 sa svojih 133 grama nije bila najlakši telefon, ali je zato u pitanju bio stabilan, čvrst i pristupačan telefon.
 
Iako displej ne može da se poredi sa današnjim HD ekranima, Nokia 3310 imala je ekran osvjetljen zelenom bojom rezolucije 84 x 84 piksela koji je bio dovoljan za par video igara i sve najosnovnije funkcije.
 
Tu su još bili i imenik koji je mogao da sačuva 250 kontakata, 35 melodija (plus prostor za 7 kompozicija korisnika), sat, štoperica, tajmer i digitron, a baterija je trajala vječnost u poređenju sa današnjim smartfonima. Za mnoge su ovo bile sve “pametne” funkcije koje će im ikada trebati, barem u to vrijeme.
 
Nakon velikog uspjeha ovog modela širom Evrope, uslijedile su nove verzije kao što su 3315 koji je imao plavi ekran i osvjetljenu tastaturu i koji je bio jako popularan u Aziji, pa 3390 i 3395 koji su predstavljeni u Sjevernoj Americi i 3315 koji je bio namijenjen Australiji.
 
Nokia 3310 je zaista bila pravi tehnološki džin svog vremena. Ovaj model ljudima širom svijeta donio je lako iskustvo korišćenja i izdržljivost po cijeni koju su mogli da priušte svi.
 
Gdje bismo danas bili bez ovog modela? Da li bi naši smartfoni imali izbačene antene? Da li bismo svakodnevno trošili sate na igre da nije bilo čuvenih zmijica?
 
Ukoliko i dalje u nekoj fioci možda imate svoj primjerak, nemojte ga bacati. Ko zna kada će vam zatrebati telefon koji je u stanju da preživi apokalipsu.
 
A ukoliko do toga ne dođe, 3310 je odličan kao čekić, projektil ili čak i pancir, prenosi 24sata.rs.
 
(goBiH.ba)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano