Šta BiH donosi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Ima li nade za bolje plate, veći standard?
21.4.2015. u 8:13 | Komentari: 1
Šta BiH donosi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Ima li nade za bolje plate, veći standard?
PORUKE IZ EU SU VRLO JASNE

Nakon 7 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH očekuje odluku o deblokadi puta prema EU. Ovo ipak automatski ne znači da je BiH prešla u neku novu fazu procesa integracija ka Evropskoj Uniji. Sve je na našim institucijama i njihovoj spremnosti da se posvete obavezama i reformama na koje smo pristali, kažu iz EU
Izvor: N1
 
Stupanje SSP-a na snagu neće nam donijeti više posla, veće plate, a ni bolji standard. Za sve to moraju se pobrinuti naše vlasti. Neke će promjene ipak donijeti, privrednicima prvenstveno.
 
"Privrednici mogu da očekuju da će pod ne manje povoljnim uvjetima učestvovati u postupcima javnih nabavki u EU, imat će slobodu formiranja supsidijarnih društava, odnosno, podružnica svojih preduzeća pod ne manje povoljnim uslovima koje imaju preduzeća u EU", tvrdi Marina Kavaz Sučić, portparolka Direkcije za evropske integracije BiH.
 
Bit će potrebno izmijeniti stotine zakonona, propisa i odluka. Pripremiti se za podnošenje zahtjeva za članstvo i otvaranje poglavlja. A brzina u izvršavanju obaveza i donošenju zakona, praksa je pokazala, nije nam svojstvena 
 
"Rješenje je da politički faktori i svi koji donose odluke sa deklarativne podrške EU okrenu se istinskom provođenju obaveza", smatra Halid Genjac iz Komisije za evropske integracije PSBIH.
 
Poruke iz EU su jasne - mnogo je posla, pronađite način da ga uradite. 
 
"Institucije BiH, parlamenti, i posebno ministarstva na svim nivoima morat će se aktivno sudjelovati u tim procesima. Ovo je također jedan od razloga zašto tražimo efikasnu koordinaciju između bh. nivoa vlasti jer mora postojati način da se sarađuje, a kako bi se efikasno komuniciralo sa EU", navodi Andy McGuffie iz Delegacije EU u BiH.
 
U konačnici, aktiviranje sporazuma pruža ekonomske i političke koristi za BiH. Ali one su direktne i indirektne.
 
Dugoročno građani BiH osjetit će te efekte - veće trgovina, transporta, zaštite potrošača, primjene standarda u oblasti zdravlja hrane.
 
(goBiH.ba/ba.n1info.com)Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano