Tri evropske zemlje među pet najboljih za doseljenike
4.5.2015. u 10:36 | Komentari: 2
Tri evropske zemlje među pet najboljih za doseljenike
"BREDLI HEKFORD"

Najbolja zemlja za iseljenje u pogledu (ne)plaćanja poreza je Antigva i Barbuda, zatim slijede tri evropske zemlje, Velika Britanija, Monako i Andora. Konsultantska kuća "Bredli Hekford" objavila je godišnju listu zemalja najboljih za strane doseljenike imajući u vidu nekoliko ...
... kriterijuma: poreska politika, kvalitet života, pravna bezbjednost, bezbjednost, geografski polažaj, kvalitet investicionog programa lokalnih samuprava koji podstiče strana ulaganje, prenosi list "Eko".
 
Na prvom mjestu liste je ostrvska zemlja koja se nalaom moru, na granici sa Atlantskim okeanom, Antigva i Barbuda. Za dobijanje stalnog boravka potrebno je uloganje u Vladin investicioni program minimum 250.000 dolara ili kupovina nekretnine u vrijednosti od 400.000 dolara.
 
Porez na dohotke stečene u inostranstvu ne postoji, a operezivanju podlažu samo prihodi zarađeni u Antigvi i Barbudi.
 
Na drugom mjestu je Velika Britanija u kojoj se nudi mogućnost rezidecionog statusa "bez stalnog prebivališta". Ovaj specifičan status omogućava strancima da žive u Britaniji, a da ne budu oporezovani u toku sedam godina, ni na prihode, niti na imovinu van Velike Britanije.
 
Zbog kvaliteta života, poreske politike i geografskom položija Britanija se našla na drugom mjestu liste.
 
Na trećem mjestu je Kneževena Monako u kojoj ne postoji porez na dohodak osim za osobe sa francuskim državljanstvom, koji su u obavezi da porez plate u Francuskoj. U Monaku ne postoji ni porez na imovinu, nasljedstvo i poklonjenu imovinu kada je riječ o direktnim nasljednicima. Da biste postali državljavan ove zemlje potreban je samo pozamašni bankovni račun sa minimalnim iznosom od 500.000 evra. U Monako se zbog geografskog položaja naseljeva veliki broj Italijana, Francuza, Švajcaraca, ali u posljednje vrijeme i Rusa.
 
Na četvrtom mjestu je još jednan evropski grad-država, Andora, u kojoj je za dobijanje boravka potrebno minimalno ulaganje od 350.000 evra kao i depozit od 50.000 evra. Dohodak na prihode za fizička lica je deset odsto. Bogati Rusi često biraju Andoru za iseljenje zbog geografskog položija i visokog stepena bezbjednosti.
 
Na petom mjestu su Bahami zbog nultog poreza na prihode, visok kvalitet života, političke stabilnosti, kao i blizine SAD.
 
Na šestom mjestu je ostrvska zemlja Republika Mauricijus u jugozapadnom dijelu Indijskog okeana. Porez na dohodak fizičkih lica je 15 odsto. Procedura za dobijenje boravka je jednostavna, dovoljna je kupovina nekretnine minimalne vrijednosti od 500.000 dolara. Ovaj program investiranja pokrenut je 2002. kako bi se podstakla izgradnja i prodaja luksuznih vila strancima.
 
Na šestom mjestu je Malta u kojoj se ne plaća porez na dohotke stečene u inostranstvu nitu na imovinu u instranstvu. Takođe u ovoj zemlji postaji specifičan stastus bez stalnog boravka kao u Britaniji.
 
Na osmom mjestu je Gibraltar zbog svog geografskog pložaja i lakog dolaska do rezidencionalnog statusa, a na devetom Dubaji gdje su preduzeća i fizička lica za strance sa stalnim boravkom oslobođena poreza.
 
Na desetoj poziciji su Kajmanska ostrva, prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, u Kripskom moru, na kojima je dovoljna investicija od oko 560.000 evra za dobijanje boravka, a prihodi preduzeća kao i ni fizičkih lica nisu oporezovana.
 
Na ovogodišnjoj listi Švajcarska se nije našla u prvih deset zbog pooštrene poreske kontrole kao i pritiska međunarodne javnosti o primjeni automatske razmjene podataka o poreskim obveznicima.
 
 
(goBiH.ba)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano