Bošnjaci Sandžaka obilježavaju 11. maj – Dan zastave
11.5.2015. u 12:04 | Komentari: 0
Bošnjaci Sandžaka obilježavaju 11. maj – Dan zastave
Zanimljivosti

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin poručio je na svečanosti povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Sandžaku, da su Bošnjaci malobrojan, ali autohton narod u Sandžaku.

Obraćajući se na skupu ispred Glavnog ureda BNV-a u Novom Pazaru, Ugljanin je rekao da je pred Bošnjacima velika perspektiva i da imaju mogućnosti i prava da budu sretni u sadašnjosti i sigurni u budućnosti.
 
Sulejman Ugljanin je naglasio da je „za Bošnjake važno da znaju ko su, šta su, kome pripadaju i ko pripada Bošnjacima“.
 
– Sa ponosom i zadovoljstvom kažemo cijelom svijetu da su Bošnjaci jedan malobrojni evropski narod, ali autohton narod na ovim prostorima – poručio je Ugljanin.
 
Navodeći za primjer poznatu atletičarku na duge staze Amelu Terzić, kojoj je poklonio bošnjačku zastavu, Ugljanin je naglasio da će Bošnjaci izgraditi svoje institucije kako bi svim mladim ljudima omogućili da otkriju svoje kvalitete.
 
– Dan bošnjačke nacionalne zastave je simbol naše dugogodišnje borbe za ostvarivanjem pojedinačnih i kolektivnih, nacionalnih i ljudskih prava. Budite ponosni na činjenicu da nekada osporavana bošnjačka nacionalna zastava danas predstavlja ukras na svim nacionalnim i državnim institucijama u gradovima gdje žive pripadnici bošnjačkog naroda – rekao je Ugljanin.
 
U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća ovim povodom održana je promocija „Rječnika bosanskog jezika“ profesora Dževada Jahića, po ocjeni autora, do sada najvećeg projekta bosanskog jezika.
 
Na promociji je predstavljena ilustrovana kulturološka mapa Sandžaka, koju je Emir Isović, ilustrator iz Sarajeva, izradio u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem. Obilježavanju ovog datuma u subotu su na svečanostima u Sjenici i Tutinu, zajedno sa lokalanim ansamblima, učestvovala KUD Preporod iz Brčkog i KUD Goražde iz BiH.
 
U Novom Pazaru je održan svečani defile učesnika Smotre bošnjačkih narodnih igara na kojem su učestvovala bošnjačka kulturno-umjetinička društva iz zemalja regiona.
 
Obilježavanje Dana zastave u Sandžaku biće nastavljeno nizom kulturnih i zabavnih aktivnosti i dodjelom tradicionalnih nagradana BNV-a.
 
Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći nacionalni praznik sandžačkih Bošnjaka. Obilježava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka).
 
(Foto: AA/goBiH.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano