Bh. inovatori ponovo "osvojili" Pariz: Osam priznanja za sedam inovacija
11.5.2015. u 12:13 | Komentari: 0
Bh. inovatori ponovo "osvojili" Pariz: Osam priznanja za sedam inovacija
Francuska

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija na jučer završenoj 114. Izložbi inovacija „Konkurs Lepin“ (Concours Lépine) u Parizu.
Od 600 izloženih inovacija, nagrađena je svaka treća, a inovacije bh. inovatora su bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu.
 
Najbolje ocjene dobila je „Trajna osnova za saće“, Ivana Milićevića iz Posušja i nagrađena je zlatnom medaljom, a medalju joj je dodijelio i žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma Francuske.
 
Pčelarstvo je sve popularnije u Francuskoj, što se moglo zaključiti i po velikom zanimanju posjetilaca za ovu inovaciju.
 
I Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je zlatnu medalju, za uređaj za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću.
 
Ova naizgled jednostavna ideja zasniva se na polukružnoj cijevi pričvršćenoj na platformu, kroz koju prolazi kanap PVC dug više kilometara, najmanje dvije dužine od površine vode do mjesta gdje se nalazi potonulo plovilo, javlja Fena.
 
U slučaju potonuća, na SOS poziv brzo stiže brod za spasavanje, čijim se čeličnim užetom, pomoću kolotura, zamijeni PVC kanap, i izvuče brod na površinu.
 
Također je, prof. dr. Zehrudin Osmanović iz Tuzle, dobio srebrenu medalju, za sistem pretvaranja u cement hemijskog otpada nastalog prilikom proizvodnje soli i sode.
 
Ovakvu medalju dobio je i sarajevski inovator Miralem Fetahagić, za trotaktni motor s unutrašnjim izgaranjem.
 
Bronzane medalje dobili su mladi inovatori, srednjoškolke iz Bihaća Amina Hajdarević i Jasna Nuhić, za uređaj kojim se plastični otpad pretvara u tečno gorivo, i Avdo Halilović, iz Kladnja, koji je predstavio higijenski podmetač za glavu na sjedištima u vozilima.
 
Bronzanu medalju dobio je i Zdravko Bosnić iz Banje Luke, za automobilsku gumu koja se, bez zaustavljanja, automatski opravi u slučaju bušenja oštrim predmetom, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.
 
(goBiH.ba/Faktor.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano