Austrija najavila povlačenje rezervi zlata iz londonskih sefova
29.5.2015. u 8:39 | Komentari: 0
Austrija najavila povlačenje rezervi zlata iz londonskih sefova
280 TONA

BEČ - Centralna banka Austrije saopćila je da će zvanično zatražiti vraćanje u zemlju rezervi koje ova zemlja čuva u Veloj Britaniji, tačnije u Londonu, javlja Anadolu Agency (AA). U saopćenju se navodi da je razlog povlačenja rezervi zlata iz londonskih sefova želja da se ...
... revidira način čuvanja tog blaga i reformira postojeći sistem.
 
Analitičari su već ranije najavili ovakav potez Beča, ali kao razlog navode aktuelne neizvjesnosti na političkom i ekonomskom poligonu globalnog tržišta.
 
Austrija ima ukupno 280 tona rezervi zlata, od kojih se 80 posto, dakle nešto više od 224 tone nalaze u Londonu. Blizu 49 tona se čuva u Austriji, a i u švicarskim sefovima je pohranjeno blizu 7 tona.
 
Austrijske vlasti su ranije najavljivale da žele smanjiti količinu rezervi koje čuvaju u Londonu na 50 posto od ukupne količine. Prema tome, blizu 100 tona austrijskog zlata bi u nekoliko faza trebalo biti povučeno iz sefova u britanskoj prijestolnici. Neki izvori javljaju da će polovica povučenog zlata biti pohranjena u austrijskim, a polovica u švicarskim sefovima.
 
Zemlje Zapada su u periodu Hladnog rata zbog sigurnosnih razloga svoje rezerve zlata pohranjivale u sefovima u više zemalja, najviše u Velikoj Britaniji i Švicarskoj. Takav potez je pravdan prijetnjama i rizicima koje je predstavljao Sovjetski Savez.
 
Promjene na međunarodnoj političkoj sceni donijele su i zahtjeve brojnih zemalja da svoje rezerve povuku iz stranih sefova. Holandija, Francuska, Njemačka i druge zemlje su već nagovijestile ili pokrenule takve procedure.
 
 
(goBiH.ba/Anadolija)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Naši iseljenici u Norveškoj mogu zadržati državljanstvo BiH u određenim uvjetima


  • Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj


  • Seminar "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i kocke - MODUL 2"


  • Uključiti naučnu dijasporu u poboljšanje situacije u BiH


  • Donald Trump se sastao s papom Franjom


Najčitanije

Komentarisano