Dodik: Srpska može sama
26.6.2015. u 14:19 | Komentari: 0
Dodik: Srpska može sama
PREDSJEDNIK RS

BEOGRAD / BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima sposobnost da se razvija i da je u uslovima totalne izolacije pokazala da može sama.
"Republika Srpska je pokazala stabilnost da se sama razvija u veoma oskudnim uslovima podrške finansijskih sredstava iz svijeta. Srpska je godinama bila isključena iz sistema donatorstva i dobijala novac samo za projekte koji su bili na bitnim strateškim pravcima za Muslimane", rekao je Dodik na tribini Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Beogradu.
 
On je objasnio da Srpska nije, za razliku od Federacije BiH, dobijala sredstva za svoje škole, vrtiće i da je uspjela da sama iz svojih izvornih sredstava da obnavlja domove izbjeglicama.
 
Dodik je objasnio da je Republika Srpska obezbijedila krov nad glavom ili finansijsku pomoć da sami grade kuće ili je gradila stanove svim porodicama poginulih boraca i invalida do četvrte kategorije.
 
"Republika Srpska je svoj BDP, koji je 1998. godine bio oko milijardu maraka, povećala danas na osam milijardi i četiristo, a da je BDP po glavi stanovnika sada oko 5.000 dolara", rekao je Dodik.
 
On je naveo da Republika Srpska danas ima investicije koje se mjere vrijednošću oko dvije milijarde maraka ili oko milijardu evra i gradi autoput od Banjaluke do Doboja koji će biti završen 2017. godine.
 
"Gradimo autoput ne slučajno prema Srbiji. Republika Srpska je utvrdila strateški putni pravac, preko Doboja, Šamca, Brčkog Bijeljine, na granicu sa Srbijom. Mi ćemo sa Srbijom dogovoriti dodirnu tačku i izgraditi autoput, koji će nesmetano povezivati i integrisati krajeve Srpske i Srbije", rekao je Dodik.
 
On je podsjetio da će krajem godine Republika Srpska završiti Termoelektranu "Stanari", ističući da se baš u Srpskoj prvi put na ovim prostorima nakon 45 godina gradi termoelektrana na ovim prostorima.
 
Dodik je naveo da je Srpska uspjela da vlastitim sredstvima izgradi put preko prevoja Čemerno u Hercegovini koja je do tada bila izolovana, izgradila modernu bolnicu u Bijeljini i počela rekonstrukciju Kliničkog centra u Banjaluci.
 
On je naglasio da u Republici Srpskoj danas postiji povećanje industrijske proizvodnje, a prosječna plata veća je nego u Federaciji BiH.
 
"Republika Srpska ima sposobnost da se razvija, ali u uslovima totalne izolacije mislim da smo učinili maksimalne napore i pokazali da možemo sami. To je bio ključni politički i svaki drugi motiv", rekao je Dodik.
 
On je, međutim, upozorio da u Republici Srpskoj još nema popisa stanovnika i ocijenio da postoji namjera da bude "upisano 380.000 Muslimana koji imaju državljanstvo stranih država, kako bi došli do povećanog procenta u BiH".
 
"Ali, mi i naša crkva znamo da u Republici Srpskoj živi milion i 300.000 Srba i da imamo na raspolaganju, uz sve što nam je Bog dao, 1.290.000 hektara obradive zemlje, što je skoro hektar po glavi stanovnika. A, stalno jaučemo kako nam ne ide", rekao je Dodik.
 
 
 
(goBiH.ba/Srna)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano