Srbija: Vučić poručio "Bošnjaci, ja sam vam pružio ruku pomirenja, odbili ste je"
30.6.2015. u 22:11 | Komentari: 1
Srbija: Vučić poručio "Bošnjaci, ja sam vam pružio ruku pomirenja, odbili ste je"
ZANIMLJIVOSTI

Izvanredna press konferencija premijera Srbije Premijer rbije Aleksandar Vučić danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare komentirao aktualne teme iz regije
"Želim vam se obratiti o okolnostima vezanima uz Orić, Haradinaja, zida, demonstracija ispred jama u koje su nas bacali da nas ne bi bilo... O pljuvanju i batinanju samo zato što smo tražili Orića. Odluka o Oriću je politički motivirana i sve samo ne pravična. Izručenje Orića Bosni i Hercegovini spada u mučne, ali i poučne stvari, pogotovo za nas Srbe. Srbija će znati izvući pouke, a one su da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde, već politike", kazao je Vučić.
 
"Od trenutka kada je taj postupak preuzeo sud u Bijeljini od suda u Beogradu, taj postupak se praktično ne vodi. Mi nemamo iluzije. Tko će da vratiti oči Slobodanu Iliću i tko će vratiti desetine i desetine pobijenih Srba u Podrinju? Slobodna Ilića spominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči i zaklao ga. Želim vam reći da o svakom zločinu mogu otvoreno govoriti, i zato sam spreman da odem gdje god treba. Drugi trebaju odgovoriti na to zašto šute o svojim zločinima. To je naša pobjeda", istaknuo je.
 
Srbija neće mijenjati odnos prema Bošnjacima
 
"Naša politika se poslije ovog događaja neće promijeniti. Ne zato što smo slabi već zato što vjerujemo u budućnost. Moja ruka prema Bošnjacima nije prihvaćena. Čim je bila gotova ta konferencija gdje sam ponudio ruku mira, krenuli su sa prijetnjama. Sada kada je pušten Naser Orić, garantiraju mi sigurnost. Ne trebate mi sada garantirati... Srbija neće mijenjati odnos prema Bošnjacima zbog jednog ratnog zločinca, a vidim da su drugi spremni da promijene politiku zbog jednog ratnog zločinca", dodaje Vučić. 
 
"Švicarski istražni organi nisu ulazili u to je li Naser Orić zaklao Slobodana Ilića. Čekali su posljednji dan, rok da BiH podnese zahtjev za izručenje. Šta je s grkljanom i očima Slobodana Ilića? Može li netko izmisliti priču sa svim detaljima o tome kako je netko zaklao čovjeka? Plašim se da je to rezultat onoga što su mi rekli prije dva dana u Bruxellesu: "Pusti Vučiću sve to.Vi ste izgubili ratove devedesetih".
 
"Mi nemamo povjerenja u pravosuđe BiH"
 
Vučić je novinarima rekao i kako će odluku o odlasku na obilježavanje godišnjice Srebrenice donijeti nekoliko dana prije svečanosti.
 
"Naš odnos prema Bošnjacima mora biti odnos međusobnog razumijevanja. Ni jednu lošu riječ nisam rekao o (bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru) Izetbegoviću i (načelniku Srebrenice Ćamilu) Durakoviću. Nisam svoju odluku donosio na osnovu toga garantira li mi netko sigurnost. Donijet ću odluku nekoliko dana prije godišnjice. Mi nemamo povjerenja u pravosuđe BiH. Okružni sud u Bijeljini je pokrenuo postupak 2006. godine. Zatim je predmet 2009. premješten u Sarajevo i od tada se praktično ne vodi", zaključio je Vučić.
 
(goBiH.ba/freshpress.info/depo.ba)
 
 Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano