Mostar: Turistički radnici predlažu naplaćivanje ulaza u Stari grad
7.8.2015. u 21:35 | Komentari: 1
Mostar: Turistički radnici predlažu naplaćivanje ulaza u Stari grad
Mostar

Turistički radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona predlažu da se ulaz u Stari Grad počne naplaćivati za turiste, po uzoru na brojne svjetske destinacije ...
Smatraju da bi na taj način gradska kasa godišnje ostvarivala milionske prihode.
 
Ipak, do sada ništa nije urađeno da bi se taj prijedlog proveo u djelo.                
 
Ideja o naplaćivanju ulaza u Unesco zaštićenu staru jezgru Mostara stara je više od decenije.
 
No, lokalna zajednica ju do sada nije shvatila dovoljno ozbiljno. Naplaćivanje karata za stare gradske jezgre praksa je koja se provodi širom svijeta. Dubrovnik na ulaznicama za gradske zidine godišnje ostvari prihod veći od dva i pol miliona eura. Slična praksa bi bila dobrodošla u Mostaru, smatraju turistički radnici HNK-a.
 
''Ogroman izvor sredstava, nešto što bi značajno unaprijedilo kasu grada Mostara, što bi doprinijelo mnogim razvojnim projektima, zapošljavanju, novim radnim mjestima. I na taj problem, ne da treba razmišljati da li treba da krenemo, nego da što prije krenemo.  Da ne gubimo više vrijeme'', kaže  Mensud Duraković, voditelj podružnice Mostar, TZ HNK-a.
 
Pored radnih mjesta, dodatni priliv sredstava bi omogućio značajan razvoj Starog grada u Mostaru.
 
''Samim tim, mislim da bi se unaprijedila infrastruktura Starog grada i stare jezgre. Upravo iz razloga što godinu u godinu je sve veći broj turista koji dolaze ovdje. Treba Stari grad održavati, unaprjeđivati iz godine u godinu'', pojasnio je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a.
 
Turistički radnici su prezadovoljni ovogodišnjom sezonom. Gosti iz svih krajeva svijeta hvale klimu i ljepotu stare gradske jezgre, ali i cijene koje su im vrlo pristupačne.  Euro ili dva više za ulaz u staru gradsku jezgru, smatraju u turističkoj zajednici ne bi predstavljao problem.
 
Nakon što je godinama bio destinacija tranzitnog turizma, u kojoj se turisti zadržavaju samo jedan dan, Mostar bilježi sve veći broj noćenja.
 
Otvara se sve više smještajnih kapaciteta, te u gradu već ima više  od dvije stotine mjesta koje nude prenoćište. Budućnost hercegovačkog turizma je svijetla. No, na lokalnoj zajednici je da to iskoristi na najbolji način. 
 
(goBiH.ba/Akos.ba)
 



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano