Šta liječi bobičasto voće
11.8.2015. u 22:18 | Komentari: 0
Šta liječi bobičasto voće
Šta liječi bobičasto voće

Bobičasto voće posebno je izdašan dar prirode. Riječ je o ukusnim plodovima koji se mogu jesti tek ubrani s grane ili pak u džemovima i kolačima. No to im nije jedina prednost. Ona puno važnija i veće krije se u njima samima. Bobičasto voće obiluje vrijednim nutrijentima koji spašavaju zdravlje.
Kupine
 
Kupina se kod nas može pronaći u razdoblju od avgust do oktobra, a zbog nutritivnih svojstava smatra je se iznimno vrijednom namirnicom. Sadržava vrlo ljekovite antioksidanse poput vitamina C, vitamina E te zdravih kiselina. Antioksidanti pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistema, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu te usporavaju čitav niz bolesti. Ovo supervoće obvezna je namirnica svima onima koji si žele dobro zdravlje i dug život.
 
Borovnice
 
Ljeto je i vrijeme iznimno zdravih borovnica. Osim što su ukusne i mogu se koristiti na razne načine, borovnice i doslovno spašavaju živote. Plava boja borovnica smanjuje rizik nastanka raka i bolesti srca. Bogate su zdravim vlaknima, a najviše pektinom koji je iznimno dobar za snižavanje kolesterola u krvi. Borovnice sprečavaju napuhnutost, a imaju i antibakterijsko djelovanje. Postoje istraživanja koja pokazuju da borovnice smanjuju rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma poput ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća.
 
Maline
 
Ovo ukusno voće dostupno nam je tijekom cijeloga ljeta, a sve više istraživanja ukazuje na to da nije samo riječ o ukusnoj namirnici. Naime, malina se sastoji od mnogih vitamina i minerala te ima snažna antioksidativna svojstva. Istraživanja pokazuju da su antioksidativna svojstva maline puno snažnija od onih jagode, paradajza ili kivija, a ta svojstva ne gube se zamrzavanjem. Malina je bogata vlaknima pa sjajno djeluje i na probavu, a spominje se i kao namirnica koja štiti organizam od razvoja raznih vrsta karcinoma.
 
Ribizle
 
Još jedno voće koje nikako ne smijete zaobići ovoga ljeta su ribizle. Baš kao i drugo bobičasto voće, bogate su vitaminima, mineralima i zdravim kiselinama. Obiluju vitaminom C, a sadržavaju i B1 i B2 vitamin kao i željezo, fosfor i natrij. Ribizle su poznate i kao dobri diuretici, a preporučuju se i svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. Istraživanja pokazuju da ribizle sprečavaju neke vrste karcinoma, a blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju.
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano