Slina će vam otkriti šest važnih stvari o vašem zdravlju!
14.8.2015. u 20:42 | Komentari: 0
Slina će vam otkriti šest važnih stvari o vašem zdravlju!
Pljunite i zagledajte se

Svaki dan naše tijelo proizvede oko litre i pol sline. Ova bistra tekućina koja nastaje u žlijezdama slinovnicama ima važnu ulogu za naše zdravlje: dezinficira usnu šupljinu, pomaže u održavanju zdravlja desnih, sprečava kvarenje i propadanje zubi te ispire ostatke hrane
Stanje sline može upućivati i na neke druge zdravstvene situacije koje se odvijaju u tijelu, a evo kojih je to 6 stvari koje vam slina može otkriti
 
1. Premalo sline
 
Nedostatak sline u ustima može biti posljedica lijekova jer više od 300 lijekova kao nuspojavu imaju slabiju proizvodnju sline.
 
Usta se suše i s godinama, a osobe koje imaju premalo sline trebale bi dodatno paziti na higijenu usne šupljine, svakodnevno čistiti zube koncem, dvaput dnevno prati zube pastom s fluoridom te redovito odlaziti na kontrole kod zubara. 
 
2. Slina je bijela i grudasta
 
Može upućivati na infekciju usne šupljine uzrokovanu pretjeranim umnožavanjem gljivice candide albicanis koja se inače normalno nalazi u ustima.
Toj infekciji najviše su podložni dijabetičari jer šećer u slini može prouzročiti razmnožavanje gljivice. U slučaju da postoji sumnja na infekciju potrebno je obratiti se liječniku koji će propisati određeni lijek, odnosno terapiju.
 
3. Slina je previše kisela
 
Kiselost u zdravoj usnoj šupljini je oko 7, odnosno neutralni pH, a jednostavnim testom zubar može lako odrediti stupanj kiselosti.
 
Ako je pH poremećen to može uzorkovati pretjerano razmnožavanje bakterija u pukotinama i kutovima zubi. Kiselkasta slina može nagristi zube i uzrokovati karijes. Hrana bogata argininom poput crvenog mesa ili peradi može smanjiti kiselost sline.
 
4. Previše sline
 
Može biti posljedica trudnoće jer su trudnice sklone proizvodnji povećane količine sline. Možda je uzrok promjena hormona ili samo nuspojava trudničkih mučnina.
 
Nema nikakvih opasnosti i rizika, jedino što neke trudnice moraju pljuvati višak sline ili im se omakne da pljuju dok govore. Žvakanje žvakaće ili cuclanje tvrdog bombona može pomoći u gutanju viška sline.
 
5. Slina je gorka
 
Može upućivati na refluks. Kod ovog zdravstvenog problema kiselina iz želuca nakuplja se u grlu te uzrokuje neugodan okus u ustima. Osim gorkastog okusa u ustima i grlu najčešći simptom refluksa je žgaravica, a može uzrokovati i loš zadah i osjećaj mučnine.
 
Ako liječnik dijagnosticira refluks može preporučiti promjene u načinu života poput gubitka težine te izbjegavanja masne i prezačinjene hrane.
 
6. Slina je ljepljiva
 
Može biti posljedica disanja na usta. Disanje na nos najbolji je način odražavanja zdrave hidratizacije usne šupljine. Kako je slina prirodno dezinfekcijsko sredstvo za usta, kada je nedostaje nastaje vrlo pogodno tlo za razvoj bakterija i karijesa.
 
Disanje na usta pak može upućivati na poremećaj disanja u spavanju, apneju. Ako mislite da imate apneju spomenite to liječniku ili zubaru tijekom idućeg posjeta.
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano