Sastojci:
Tjestenina:
300 g suhe tjestenine za lazanje
fil:
400 g špinata
200 g karfiola(mesnatog cvata)
80 g mrkve
200 g svježeg sira
300 g polutvrdog sira (edamer)
30 g ribanog parmezana
30 listova bosiljka
1 veći režanj češnjaka
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
so i biber
Bešamel umak:
0.5 l mlijeka
60 g maslaca
40 g brašna (oštrog)
so i biber
Priprema
1.U lonac sa zasoljenom kipućom vodom staviti karfiol i mrkvu narezanu na komadiće, nakon 5 min dodati špinat i kuhati još 3 min. Kuhano povrće preliti hladnom vodom i dobro ocijediti a karfiol i špinat usitniti. Sve to staviti u jednu posudu, dodati svježi sir, maslinovo ulje, sitno sjeckani češnjak i bosiljak, posoliti, popapriti i dobro promiješati da se dobije ujednačena smjesa. Polutvrdi sir naribati u posebnu posudu, pišu Nezavisne.
2. U malom loncu (ili dubljoj tavi) na laganoj vatri otopiti maslac, dodati brašno uz neprekidno brzo miješanje a nakon toga dodati mlijeko. Miješati bez prestanka sve dok se smjesa ne zgusne (do laganog vrenja). Posoliti i popapriti, promiješati.
3.Dno vatrostalne posude premazati tankim slojem bešamel umaka te prekriti slojem tijesta za lazanje. Nakon toga redom ide – tanki sloj bešamela, trećina nadjeva, četvrtina naribanog sira, tanki sloj bešamela. Pa opet tijesto i tako redom. Na zadnji sloj tijesta ide sloj bešamela, ribani sir i ribani parmezan. Tako se iskoristi 4 sloja tijesta.
4.Vatrostalnu posudu prekriti aluminijskom folijom i peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 40 min. Posljednih 10 min pečenja skinuti alu-foliju.
5.Izvaditi iz pećnice i ostaviti oko pola sata da jelo “odmori”.
Poslužuje se toplo nakon pečenja.
Ohlađeno i pohranjeno u frižideru dobro je i drugi dan podgrijano u mikrovalnoj pećnici.
(goBiH.ba/Vijesti.ba)