Namirnice koje će vas duže držati sitima
21.8.2015. u 16:04 | Komentari: 0
Namirnice koje će vas duže držati sitima
Namirnice koje će vas duže držati sitima

Kada osjetite glad, bolje bi bilo da pojedete neku supu, nego da posegnete za komadićem hljeba. Nije to samo zbog kalorija koje biste mogli dobiti, nego će vam tekućina prosto pomoći da se osjećate "punije", a zapravo ćete manje vremena provesti za stolom za ručavanje.
Budući da je ljeto (i da topla supa nije baš ono što želite sada), pročitajte koje su to tri dodatne namirnice koje će vas duže držati sitima, a uz njih ćete postići i svoje ciljeve s mršavljenjem.
 
Salata od špinata
Neko lagano predjelo sa špinatom itekako će vas zasititi i pomoći da izbjegnete veće količine hrane u glavnom jelu. Prema istraživanju Journal of American College of Nutrition, manja doza špinata pomaže da se ljudi duže osjećaju sitim i smanje svoje žudnje za hranom. Špinat također sadrži membranu, tzv. thylakoids, koja smanjuje žudnju za slatkišima. Rezultat? Bit ćete u manjem iskušenju da pojedete desert, piše Huffington.
 
Jabuke
Grickajte jabuku svaki dan jednu sedmicu i vidjet ćete zapanjujuće rezultate. Jabuke su prepune vode i vlakana i sadrže veoma malo kalorija - plus, jabuke su jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrže pektin, koji prirodno usporava probavu i promovira osjećaj sitosti, pokazalo je istraživanje.
 
Osim toga, studija u časopisu Appetite je utvrdila da su jabuke zdravije od njihovog soka.
 
Avokado
Umjesto sendviča uzmite nekoliko kriški avokada - prijat će vam. Dobit ćete zdrave masti i vlakna koja će vam pomoći da ostanete siti u popodnevnim satima. Ustvari, žene koje su jele pola avokada u vrijeme ručka osjetile su oko 22 posto više sitosti i imale su 24 posto nižu želju da grickalicama tri sata kasnije, nego što je to u danima kada nisu konzumirale avokado.
 
(goBiH.ba/Radiosarajevo.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano