Amel Tuka u finalu Svjetskog prvenstva s najboljim polufinalnim vremenom!
23.8.2015. u 15:08 | Komentari: 0
Amel Tuka u finalu Svjetskog prvenstva s najboljim polufinalnim vremenom!
Amel Tuka u finalu Svjetskog prvenstva

Čovjek s najboljim vremenom u ovoj sezoni potvrdio je svoj primat na 800 metara, a njegovo pobjedničko vrijeme bilo je najbolje od sve tri polufinalne grupe.
Tuki je ovo bila osma uzastopna pobjeda, a mladi Kakanjac ovim rezultatom ostvario je veliki uspjeh bh. atletike, naša država je tako prvi put dobila jednog srednjoprugaša u finalu SP-a, a Tuka je tek naš drugi atletičar koji je ostvario plasman u finale ovog takmičenja. Prije njega to je samo uspio Hamza Alić, koji je u Berlinu 2009. godine stigao do osmog mjesta, piše Faktor.
 
Amel je sjajnim finišom iza sebe ostavio Kenijca Fergusona Cheruiyota Roticha koji je bio samo jednu stotinku sporiji od vlasnika najboljeg rezultat ove sezone.
 
Naš najbolji atletičar u finalu će se boriti za medalje, ali i za ogroman novac. Podsjetimo, ukupan nagradni fond Svjetskog prvenstva u Pekingu iznosi 1,194.000 dolara i nagrade će se dijeliti u 47 disciplina. Svjetsko pojedinačno zlato vrijedi 60.000 dolara, srebro upola manje, bronza 20.000, četvrto mjesto 16.000, peto 12.000, šesto 8.000, sedmo 6.000, a osmo 4.000 dolara.
 
U prvoj polufinalnoj utrci trijumfovao je Poljak Adam Kszczot s vremenom 1:44.97, dok je plasman u polufinale kao drugoplasirani izborio Kenijac Alfred Kipketer koji je dva stota dijela sekunde bio sporiji od pobjednika ove grupe. Treće mjesto izborio je Mohammed Aman iz Etiopije, a mjesto u finalu pored njega, na osnovu dobrog vremena izborio je i Francuz Pierre-Ambroise Bosse.
 
Veliko iznenađenje desilo se u drugoj polufinalnoj grupi, gdje je bez plasmana u finale ostao je Nijel Amos. Amos, koji je završio na trećem mjestu, važio je za jednog od glavnog favorita za zlato. U ovoj grupi trijumfovao je aktuelni svjetski rekord i olimpijski šampion David Rudisha s vremenom 1.47:70, dok je drugi bio Musaeb Abdulrahman Balla.
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano