Svečano zatvorene Olimpijske igre u Londonu
13.8.2012. u 7:22 | Komentari: 1
Svečano zatvorene Olimpijske igre u Londonu
SPEKTAKL ZA KRAJ

Olimpijske igre u Londonu zatvorene su spektaluarnom svečanošću nazvanom "Simfonija britanske muzike", koja je trajala duže od tri sata.


Foto:AFP
 

Gašenjem olimpijskoj plamena večeras su svečano zatvorene 30. ljetne olimpijske igre u Londonu.
 
U centru pažnje završne manifestacije pod nazivom "Simfonija britanske muzike", bila je muzika kao jedan od najznačajnijih britanskih kulturnih proizvoda posljednjih 50 godina. 
 
Tokom trosatne ceremonije, pred oko 80.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu i milijardu ljudi širom planete, nastupile su najveće britanske pop-rock zvijezde - George Michael, Annie Lennox, "Spice girls", "Pet Shop Boys"..., a održana je i kratka modna revija. Pistom su prošetale najpoznatije britanske manekenke koje su nosile modele britanskih dizajnera. 
 
U blještavoj scenografiji gledaoci su uživali u legendarnim hitovima "Beatlesa", "Queena", "Roling Stonesa", Johna Lenona, Davida Bowiea i drugih velikana muzičke scene. Ceremonija je okončana intoniranjem himne Grčke, postojbine Olimpijskih igara, nakon čega je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge predao olimpijsku zastavu gradonačelniku Rio de Janeira, domaćina narednih olimpijskih igara 2016. godine.
 
Uz vatrometom i izvedbu Darcey Bussell i 300 članova Krajevskog baleta ugašen je olimpijski plamen, a šou je zvanično završen nastupom legendarne britanske grupe "The Who".
 
Na Olimpijadi u Londonu, od 27. jula do 12. augusta, učestvovalo je više od 10.000 sportista iz 204 zemlje. Najuspješniji su bili Amerikanci sa 104 osvojena odličja, od kojih 46 zlatnih. Kineski sportaši i sportašice osvojili su 87 medalja, a domaćini Britanci 65.
 
Na stadion su bili prisutni i sportisti koji su nosili nacionalne zastave. Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je šest sportista, a najuspješniji je bio atletičar Kemal Mešić, koji je nosio zastavu BiH na ceremoniji zatvaranja. Pored Mešića, koji je osvojio 24. mjesto u bacanju kugle, nastupili su Nedžad Fazlija (streljaštvo), Ensar Hajder, Ivana Ninković (plivanje), Amel Mekić (džudo) i Lucia Kimani (maraton).
 
Nakon 16 dana takmičenja na kojima se takmičilo 10 hiljada sportista u 29 sportova, došao je trenutak da se na još jedne Olimpijske igre navuče zavjesa. 
 
Spektakularna ceremonija zatvaranja trajala je tri sata, a uživo je gledalo 80.000 ljudi, a procjenjuje se da je pred malim ekranima širom svijeta bilo oko milijardu gledatelja. 
 
Na samom početku čulo se odbrojavanje sa čuvenog Big Bena, a muzički program otvorila je pjevačica Emeli Sande. Nakon nje nastupio je simfonijski orkestar. 
 
Na stadion su, zatim, ušli princ Harry i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge. 
 
Na pozornici su se smjenjivale muzičke zvijezde kao što su Madness i Pet shop Boys, George Michaela, Annie Lennox, Spice Girls, Fat Boy Slim, Take That, The Who i mnogi drugi.
 
Ceremonija je prikazala svakodnevni život Londona i njegovih stanovnika. Na samom kraju upriličena je simbolična primopredaja domaćinstva sljedećem gradu koji će ugostiti Igre, Rio de Janeiru. 
 
Na zatvaranju Igara nastupilo je više od 4.100 izvođača, od čega 3.500 volontera te 380 učenika.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano