Komorač pročišćuje organizam, štiti srce i smiruje upale
2.2.2016. u 10:55 | Komentari: 0
Komorač pročišćuje organizam, štiti srce i smiruje upale
Komorač pročišćuje organizam, štiti srce i smiruje upale

Komorač ili slatki kopar - botanički rođak celera, peršina i korijandra - odličan je izvor vitamina C i folne kiseline. Također obiluje mineralima: kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.
Komorač sadrži i niz antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno: kvercetin, kempferol, rutin, anetol...
 
Prema povijesnim zapisima, sve stare civilizacije koristile su komorač u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba, od želučanih i plućnih oboljenja, do ugriza zmija i škorpiona piše Ordinacija.
 
Melem za jetru i bubrege
 
Komorač je poznat kao čistač organizma te kao odlično sredstvo za umirenje grčeva kod dojenčadi i djece. Fitoterapeuti kažu da trudnice ne bi smjele uzimati komorač, no u narodnoj medicini on je cijenjeni lijek za druga “ženska stanja“. Primjerice, preporučuje se za regulaciju mjesečnice te za bolje izlučivanje mlijeka u dojilja.
 
Također se od davnina koristi u liječenju srčanožilnih, reumatskih i kožnih bolesti te bolesti mokraćnog i probavnog sustava. Pravi je melem za bubrege i jetru.
 
Od komorača se dobivaju prirodni pripravci za smirenje kašlja, ispiranje upaljenih očiju, umivanje lica te za grgljanje protiv lošeg zadaha iz usta.
Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama.
 
Dobro se slaže sa zelenom salatom, tunjevinom, citrusima... Odlična je kombinacija salata od komorača, inćuna i maslina, ili salata od komorača i naranče ili jabuke.
 
Salata od komorača i jabuka
 
U zdjeli izmiješajte 1 žličicu svježe iscijeđenog limunova soka, 1 žlicu senfa, 1 žličicu sjemenki komorača, 3 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog) te po želji sol i papar. Dodajte 1 jabuku narezanu na vrlo tanke kriške te tanko narezan plod komorača zajedno s manjim listovima. Promiješajte da se sastojci dobro prožmu.
 
 
Još nekoliko ideja za posluživanje komorača:
 
    S narezanim crvenim paprikama i posipan feta sirom ili ribanim parmezanom.    Napravite pire - izmiksajte pirjani komorač, 2 kuhana krumpira (po mogućnosti ih skuhajte na pari kako bi zadržali više hranjivih sastojaka), 2 žlice maslinova ulja i 2 žlice svježeg lišća kopra. Dodajte sol i papar po želji.    Pomiješajte pirjani komorač s komadima kuhane ribe (npr. bakalara, tune ili lososa), kuhanom mrkvom i cvjetačom.
Od komorača možete pripremiti juhu ili varivo, ili ga ubaciti u složenac i lagano zapeći... Sjemenkama komorača fino se može aromatizirati brašno za kruh, jela od mesa i riba, ukiseljeno povrće i razni umaci.
 
 
(goBiH.ba/Haber.ba)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano