Četiri namirnice koje su zdravije kad ih skuhate
3.3.2016. u 21:20 | Komentari: 1
Četiri namirnice koje su zdravije kad ih skuhate
Četiri namirnice koje su zdravije kad ih skuhate

Trend prehrane sirovom hranom sve je popularniji, no dobro je znati i kako iskoristiti svaku namirnicu na najbolji način
 
Mnogi nutricionisti kažu kako nema granica kada je povrće u pitanju - možete ga jesti u bilo koje doba dana bez straha od debljanja, te kako uz pomoć pažljivog kombiniranja namirnica možete liječiti mnoge boljke poput malaksalosti, manjka željeza, slabe kose, lošeg izgleda kože...
 
Neko povrće najzdravije je jesti sirovo, ali ova je hrana još zdravija kad je skuhana.
 
1. Špinat
 
Super zdravi špinat pun je kalcija, željeza i magnezija, i često se koristi sirov u smootheijima. Ipak, kad ga skuhate količina kalcija se utrostručava!
 
2. Kelj
 
Kuhani kelj lakše je jesti, ali je i zdraviji. Pun je vlakana i kad ga skuhamo ima još veću moć snižavanja holesterola u krvi.
 
3. Mrkve
 
Vjerovali ili ne, mrkve je bolje jesti kuhane jer su u sirovom obliku teško razgradive. Kuhanjem se povećava se i razina super zdravog beta-karotena i folne kiseline, koja je vrlo važna trudnicama. 
 
4. Paradajz
 
Paradajz je zdrav i sirov, ali kad se skuha, povećava se razina likopena. Ovaj snažni antioksidans smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, i odličan je borac protiv visokog pritiska i nekih vrsta rakova. Sos od paradajza zapravo je vrlo zdrava stvar!
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


  • Na listi National Geographica: Mostar kao simbol pomirenja i suživota


Najčitanije

Komentarisano