U BiH višak 60 hiljada zaposlenih u javnom sektoru
11.3.2016. u 19:06 | Komentari: 0
U BiH višak 60 hiljada zaposlenih u javnom sektoru
U BiH višak 60 hiljada zaposlenih u javnom sektoru

Birokratski aparat je rak koji razara cijeli ekonomski sistem Bosne i Hercegovine. Ovo je ocjena Evropske unije i Evropske komisije koje kod vlasti BiH i u BiH insistiraju na kresanju javnog sektora kao jednog od ključnih rješenja za izlazak države iz političke i ekonomske krize, piše Dnevni list.
Plate iz budžeta
 
Preciznih podataka nema, a prema procjenama u javnom sektoru na svim razinama zaposleno je oko 200.000 ljudi. Inače, javni sektor obuhvata sve institucije zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti, javnu upravu i sve djelatnosti u kojima država, entiteti, kantoni i opštine imaju nadležnosti na temelju zakonskih i vlasničkih prava.
 
Jednostavna matematika pokazuje da gotovo svaki četvrti zaposleni u BiH prima platu iz budžeta. Godišnje to iznosi oko 3,2 milijarde maraka. I to nije sve – plate zaposlenih u javnom su za oko 40 odsto veće nego u privredi.
 
Na tu nelogičnost odavno ukazuje Evropska komisija i takav odnos ocjenjuje zastrašujućim i neprihvatljivim, uz zahtjev da se hitno mijenja.
 
Opšta je ocjena da su vlasti namjerno stvorile glomazan birokratski aparat kako bi omogućile zapošljavanje svojim miljenicima, rodbini i prijateljima i kako bi političke stranke imale osiguranu glasačku mašineriju na lokalnim i opštim izborima.
 
Prema svim relevantnim analizama, ovog trenutka u javnom sektoru višak je 30 odsto zaposlenih odnosno oko 60.000 službenika.
 
Kako bi se to dovelo u kakvu takvu normalu, Evropska unija i Evropska komisija uporno zahtijevaju smanjenje javnog sektora, odnosno javne objašnjenjem da glomaznost administrativnog aparata vodi BiH u ekonomski sunovrat i bankrot. Ove godine, javna potrošnja „poješće“ 14 milijardi maraka, uključujući i otplatu dugova.
 
Zaduživanje i bankrot
 
Međutim, istinske reforme javne uprave nema iz dva razloga – jedan je što se vlasti plaše pobune činovnika, a drugi što znaju da bi smanjenje administracije na izborima donijelo smanjenje broja glasova političkim strankama na vlasti.
 
Činjenica da je privreda uništena, one koji su vladali i vladaju puno ne uzbuđuje i zato umjesto ozbiljnih rezova uglavnom pribjegavaju „vatrogasnim mjerama“ – moratorijem na zapošljavanje u javnom sektoru i zamrzavanjem plaća.
 
Od toga nema posebne koristi utoliko više što se u privredu ne ulaže nego se ono ostavlja da stenje pod teretom dugova, nelikvidnosti i uopšte odnosa države i vlasti.
 
Statistika kaže da je prosječna plata u BiH oko 840 maraka, ali ne kaže da je to zbog visokih plata u javnom sektoru – u realnom one iznose oko 500 maraka.
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano