Tramp teško poražen u Vašingtonu i Vajomingu; Velika ofanziva Cruza i Rubija
13.3.2016. u 10:59 | Komentari: 0
Tramp teško poražen u Vašingtonu i Vajomingu; Velika ofanziva Cruza i Rubija
IZBORI U REPUBLIKANSKOJ STRANCI SVE NEIZVJESNIJI

Pretendent za nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp pretrpio je težak poraz na unutarstranačkim izborima u saveznim državama Vašington i Vajoming, javljaju danas američki mediji
 
To ukazuje da trka za imenovanje kandidata Republikanaca za predsjednika SAD postaje sve neizvjesnija, ocjenjuje agencija AFP.
 
Američki milijarder Tramp je možda favorit po anketama i po broju dosad osvojenih glasova delegata Republikanske stranke, ali ga je senator sa Floride Marko Rubio sinoć glatko pobijedio na unutarstračkim izborima u američkoj prijestonici.
 
Rubio je osvojio 37,3 posto glasova, drugi je bio guverner Ohaja Džon Kejsik, dok je Tramp završio tek na trećem mjestu, sa 13,8 posto glasova.
 
Rubio je tako u Vašingtonu osvojio deset od ukupno 19 glasova delegata, Kejsik je dobio devet, tako da Trampu nije otišao nijedan glas.
 
Vašington je grad u kojem je velika većina glasača opredijeljena za Demokrate, a samo šest posto registrovanih glasača su republikanci.
 
U Vajomingu, na zapadu SAD, senator Ted Kruz je teško porazio Trampa osvojivši čak 66,3 posto glasova na unutarstranačkim izborima, daleko ispred Rubija, koji je završio na drugom mestu, ali sa samo 19,5 posto glasova.
 
Slično kao i u Vašingtonu, Tramp je u Vajomingu završio na trećem mjestu sa tek 7,2 posto glasova. Zahvaljujući tom odnosu glasova, Kruz je dobio podršku devet delegata, a Rubio i Tramp samo po jedan.
 
Analitičari ocjenjuju da, s obzirom da je Tramp došao u sukob sa većim dijelom establišmenta Republikanske stranke, čini se da je to što nezavisni politički komiteti troše milione dolara na oglase protiv Trampa konačno počelo da daje rezultate.
 
Kada je riječ o unutarstranačkim izborima Demokrata, Hilari Klinton je pobijedila na izborima u arhipelagu u Tihom okeanu, Sjevernim Marijanskim ostrvima, osvojivši glasove četiri delegata, dok je njen rival Berni Sanders dobio glasove dva delegata, prenosi Tanjug.
 
U utorak se iščekuju izbori u pet saveznih država - Floridi, Ilinoisu, Misuriju, Sjevernoj Karolini i Ohaju.
 
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano