Uz nacistički pozdrav: Breivik tuži državu zbog kršenja ljudskih prava
15.3.2016. u 13:01 | Komentari: 0
Uz nacistički pozdrav: Breivik tuži državu zbog kršenja ljudskih prava
TAKO TO FUNKCIONIŠE U NORVEŠKOJ

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik (37) pojavio se u utorak na sudu gdje je pokrenuo parnicu protiv države zbog kršenja ljudskih prava, budući da se nalazi u samici, izoliran od drugih zatvorenika
 
Čim je ušao u sudnicu prisutne je bez riječi pozdravio nacističkim pozdravom, javlja Reuters. Došao je u crnom odijelu, bijeloj košulji i zlatnoj kravati. Obrijao je bradu i glavu na ćelavo.
 
Suđenje se zbog sigurnosti odvija u dvorani istog zatvora u Skienu a trebalo bi trajati do petka.
Breivik je ranije uvjete u zatvoru opisivao kao – mučenje, javlja BBC.
 
Maksimalna kazna zatvora – 21 godinu
 
Breivik je ubio 77 ljudi 2011. godine kad je bombardirao centar Osla a zatim vatrenim oružjem izrešetao mladež okupljenu u kampu na otoku Utoyi. Sljedeće godine osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora u toj zemlji, 21 godinu (koja se može produljiti).
 
Breivik je optužio norveške vlasti za kršenje dva članka Europske konvencije o ljudskim pravima.
Prvi članak odnosi se na pravo na privatan i obiteljski život te komuniciranje, odnosno korespodenciju, a drugi zabranjuje nehumani ponižavajući tretman ili kažnjavanje.
 
“Želi kontakt s drugim ljudima”, kazao je njegov odvjetnik Oeystein Storrvik. Zastupnik države tvrdi da nema dokaza da je izolacija uzrokovala Breivikove fizičke i mentalne probleme. Odluku će donijeti sudac jer u ovom postupku nema porote.
 
Boravi u trosobnoj ćeliji
 
Breivik boravi u trosobnoj ćeliji, ima računalo no nema internet. Dopušteno mu je šetati po dvorištu zatvora. Jedini kontakt ostvaruje sa stražarima i liječnicima, čak i njegov odvjetnik komunicira s njime kroz debelo staklo.
Posljednji privatni posjet imao je 2013. godine kada ga je posjetila majka. Stražari su joj dopustili da ga zagrli. Nedugo potom umrla je od raka.
Norveške vlasti podsjećaju da je Beivik u svom antiislamskom manifestu napominje da su zatvori idealno mjesto za političko regrutiranje.
 
 
Suđenje će trajati tjedan dana
 
Njegov odvjetnik  Storrvik požalio se da je Breivik bio pod stresom zbog izloacije u zatvoru Skien, oko 100 kilometara jugozapadno od Osla.
Zbog uvjeta u zatvoru prestao je studirati političke znanosti na Sveučilištu u Oslu.
 
“Jedna od glavnih stvari čime se bavio u zatvoru je bilo učenje,  i to je sada prestao raditi. Mislim da je izolacija ostavila posljedice na njegovo psihičko zdravlje”, kazao je odvjetnik.
 
Vlasti kažu da cenzuriraju Breivikovu korespodenciju kako bi spriječili nastajanje ekstremističke mreže. Svi posjeti koje je imao bili su s profesionalcima od kojih je bio odvojen debelim staklom. Tužitelj uvjerava da Breiviku ništa ne fali u zatvoru.
 
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)
 



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano