Jaja su jeftini izvor bjelančevina koje osiguravaju rast i razvoj svih tjelesnih tkiva.
Evo zašto bi ih trebalo jesti češće, bez obzira na količinu holesterola u ovim proteinskim bombicama.
Fleksibilna namirnica
Teško je pronaći namirnicu koja ima kulinarsku fleksibilnost kao jaje. Ono se može pripremati na različite načine, a nezaobilazan je dodatak različitih tjesta, tjestenina, krema za kolače i torte. U stotinu grama jaja nalazi se oko 150 kalorija, pa ga u zavisnosti od obrade možemo nazvati dijetalnom namirnicom.
Najmanje kalorija unijećemo u organizam ako jaje jedemo kuhano iz ljuske ili poširamo u vodi, a broj kalorija će se znatno povećati ako ga pečemo u ulju i miješamo s drugim kaloričnim namirnicama. Dvije trećine jaja zauzima niskokalorično bjelance (otprilike 50 kalorija na stotinu grama), dok je žumance primarni izvor masti (oko 350 kalorija na 100 grama).
Izvrstan izvor bjelančevina
Jaje je odličan izvor bjelančevina – u stotinu grama nalazi se oko 13 odsto ove važne stvari koja gradi cijelo tjelesno tkivo, pa je neophodna za izgradnju mišića. Ujedno, riječ je o jedinoj prirodnoj namirnici koja kuhanjem u ljusci zadržava svu hranljivu vrijednost. Uz to odličan je izvor fosfora, selena, pantotenske kiseline i vitamina A, B12 i D.
Sadrži i željezo, cink, kalijum i vitamin E. Ne treba bacati čak ni ljusku – ona je izvor kalcijuma i magnezijuma koja će biti naročito korisna kao đubrivo za zemlju. Smrvite ljusku jajeta do sitnih komadića i njima ‘nahranite’ svoju baštu, prenose agencije.
Izvor dobrog ili lošeg holesterola?
U jednom velikom jajetu nalazi se više od 200 miligrama holesterola, što je veoma velika količina. Iako je ovaj podatak decenijama korišćen kako bi se propagirala njegova štetnost za ljudsko zdravlje, mnogobrojne studije pokazale su da holesterol iz jaja nema negativan uticaj na holesterol u krvi čovjeka.
Štaviše, pokazalo se da redovna konzumacija žumanca povišava HDL ili dobar holesterol, dok su visine LDL ili lošeg holesterola bile svedene na dopuštene granice.
Ne treba zaboraviti i da su jaja bogata antioksidansom luteinom koji spriječava makularnu degeneraciju oka i štite ovaj organ od preranog gubitka vida.
(goBiH.ba/Vijesti.ba)