Ne podgrijavajte špinat
14.4.2016. u 15:24 | Komentari: 0
Ne podgrijavajte špinat
Ne podgrijavajte špinat

Ukoliko ste ljubitelj špinata, saznajte koje sve zdravstvene prednosti ovo zeleno povrće ima na vaš organizam.
 
Ova namirnica sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum.
 
Špinat sadrži i lutein i zeaksantin, i zbog svega toga ovo povrće predstavlja savršenog borca protiv raznih bolesti.
 
Međutim, vodite računa da ovo povrće ne podgrijavate, jer u sebi sadrži nitrate koji uslijed dejstva mikroorganizama i zagrijevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam.
 
Stoga špinat uvijek jedite u svježem obliku ili odmah poslije pripreme. To ne znači da ga ne možete jesti i sutradan, ali ga, ipak, nemojte podgrijavati jer je ukusan i hladan.
 
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


  • Na listi National Geographica: Mostar kao simbol pomirenja i suživota


  • Naši iseljenici u Norveškoj mogu zadržati državljanstvo BiH u određenim uvjetima


  • Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj


Najčitanije

Komentarisano