Ministar Kazazović: Promjenom ekvivalenta diploma obrazovni kadar želimo podići na viši nivo
3.6.2016. u 14:42 | Komentari: 2
Ministar Kazazović: Promjenom ekvivalenta diploma obrazovni kadar želimo podići na viši nivo
BiH

Odluka da diplome studenata Univerziteta u Sarajevu, koji su prije uvođenja bolonjskog procesa završili fakultet u trajanju od četiri ili pet godina postanu ekvivalent master studijama Drugog ciklusa studija je potez kojim se obrazovni kadar želi podići na viši nivo, objasnio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.
"Diplome stečene prije bolonjskog studija neće se mijenjati, samo će doći do promjene njihovog ekvivalenta. Odluku nije donijelo Ministarstvo, nego Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Ovim smo željeli nastavnički kadar dovesti u bolji položaj, s obzirom da u 2018. godini niko neće moći aplicirati za posao u školi i sličnoj ustanovi bez završenog Drugog ciklusa studija", rekao je Kazazović za Klix.ba.
 
Dodao je također da će bivši diplomanti, a od danas magistri, moći upisati i doktorski studij koji će trajati godinu dana, baš kao i za trenutne magistre po bolonjskom sistemu.
 
"Ovakav potez već odavno je zaživio u Hrvatskoj i Sloveniji, moramo se prema obrazovanju ravnati sa tim zemljama. Danas nismo željeli nametati političku odluku, već da Senad izglasa takav zaključak", izjavio je ministar.
 
Kazazović je dodao da će ovakva odluka utjecati na povećanje koeficijenata za obračun plata kod osoba na koje se odnosi današnja odluka.
 
Podsjećamo, danas je usvojen Zaključak da studenti koji su završili stručni akademski studij u trajanju od četiri ili pet godina, ovisno o fakultetu, a koji su pohađali prije bolonjskog procesa, imaju diplome koje će od sada biti ekvivalent master studijama Drugog ciklusa studija po bolonjskom procesu.
 
Većina članova Senata podržala su ovaj prijedlog koji je inicirao ministar Kazazović, smatrajući da će to doprinijeti kvalitetnijem procesu obrazovanja.
 
(goBiH.ba/klix)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano