Svečano otvaranje obnovljene Musafirhane u Stocu
27.8.2016. u 11:38 | Komentari: 0
Svečano otvaranje obnovljene Musafirhane u Stocu
Svečano otvaranje obnovljene Musafirhane u Stocu

U organizaciji IZ u BiH, Muftijstva mostarskog i Medžlisa IZ Stolac, a u sklopu Stolačkih dana, sinoć je u Stocu upriličeno otvaranje obnovljene Musafirhane.
“Nakon obnove svih deset porušenih džamija Medžlis IZ Stolac obnovio je i Musafirhanu koja je uz Sahat kulu stoljećima simbolizirala profanu, zapravo profinjenu kulturu i civilizaciju u ovom gradu. Njenom obnovom Stolac je dobio mjesto u kojem znatiželjni putnici i umorni ašici mogu osvježiti svoju dušu i svoje tijelo prije nego što pođu u beskrajne daljine vlastitog nauma. Obnovom Musafirhane Stolac je i u praktičnom smislu ponovo postao otvoreni grad za sve ljude dobre volje, za sve dobronamjerne, prijatelje i goste.”, rečeno je na otvaranju.
 
Među mnogobrojnim zvanicama otvaranju Musafirhane prisustvovali su mr. Nusret ef. Avdibegović direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, potpresjednik sabora IZ u BiH gdin. Ramiz Jelovac, mostarski muftija Salem ef. Dedović, muftija u penziji Seid ef. Smajkić, predsjedavajući Parlamentarne skupštine F BiH gdin. Edin Mušić, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, ministri u Vladi Hadžović i Teletović i mnogi drugi.
 
Prisutnima su se obratili i Salmir Kaplan predsjednik Općinskog odbora SDA u Stocu te nosilac liste za Gradsko vijeće Demir Mahmutćehajić
 
“Obnovom Musafirhane i trga ispred Careve džamije Stolac je ponovo dobio ono prepoznatljivo lice po kojem je bio poznat stoljećima. Stolac je čudesno čaroban grad, Stolac je živa otvorena knjiga naše bošnjačke i naše bosanskohercegovačke historije. Nigdje kao ovdje ne možete naći toliko značajnog i dragocijenog kulturno-historijskog naslijeđa. Samo su Stočani uspjeli očuvati spomenike iz minulih vremena, od paleolita do dana današnjega. Ovdje su ispjevane najljepše pjesme o gradu, rodu, narodu.”, rekao je Hasan Eminović.
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano