Inicijativa za Stolac najavila proteste ispred sjedišta CIK-a u Sarajevu
31.10.2016. u 10:49 | Komentari: 0
Inicijativa za Stolac najavila proteste ispred sjedišta CIK-a u Sarajevu
Traže datum za izbore

Članovi Inicijative za Stolac najavili su održavanje protesta ispred zgrade Centralne izborne komisije u Sarajevu u srijedu, 2. novembra.

Protestom, koji će biti održan u pet do 12 (11:55 sati), građani i građanke Stoca tražit će novi datum izbora u svom gradu ukoliko CIK do tada ne donese odluku o poništenju izbora prekinutih prije mjesec dana. Podsjetili su da su prije i u toku izbora podnijeli preko pedeset žalbi i prijava Opštinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji te da one nisu reagovale.
 
"Ne samo nama, nego i cijeloj javnosti je jasno da je odbijanje da se ponište izbori u Stocu, kao i popratna obrazlaganja kako treba praviti istrage, samo korištenje rupe u izbornom zakonu, kako bi se rastezao period bez izbora i time ostavila trenutna opštinska strukturna vlasti. Na istragama CIK nije insistirao u prijašnjim slučajevima kada su se kandidirale osobe optužene za teški kriminal oli ratne zločine. Zašto sada?
 
U ovoj zemlji postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu. To nije posao CIK- a.
 
Građankama I građanima Stoca je ukradena demokratija višegodišnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su godinama glasali mrtvi I ljudi bez dokumenata BiH. Sada nam se uskraćuje glasanje sa namjerom da nam se jedno stavi do znanja: ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore", stoji u saopćenju.
 
Iz Inicijative za Stolac ističu kako je mjesec dana bio više nego dovoljan period da CIK donese odluku o novim izborima za koju treba 60 sekundi te su ih pozvali da rade svoj posao.
 
"On ne podrazumijeva udovoljavanje stranačkim dogovorima kao ni imaginarnoj podjeli ove države o kojoj se priča, a na koju mi ne pristajemo! Zahtijevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. novembra. Mi ćemo, ukoliko se izbori održe na fer i korektan način prihvatiti svaki rezultat i poštovati legalno izabranu vlast", stoji u saopćenju.
 
(goBiH.ba / Klix)
Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano